Saar: pidasin Keskerakonna uuendusi naljaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar ütles Keskerakonna värskeid põhikirjamuudatusi kommenteerides, et pidas uudist esialgu naljaks.

«Kui kuulsin Keskerakonna kavandatavatest põhikirjamuudatustest, arvasin  esmalt, et tegu on halva naljaga,» ütles Saar. Ta lisas, et on sarnaste asjadega kokku puutunud Euroopa Liidu kandidaatriigis Serbias, kus on suuri probleeme demokraatlike normide täitmisega. Sellest, miks aga Keskerakond oma põhikirja seadusega vastuolus olevaid punkte tahab kirjutada, Saar enda sõnul aru ei saa.

«Demokraatia seisukohalt oleks väga kahetsusväärne, kui mõni erakond seaks kandideerimisõiguse eelduseks annetuse tegemise erakonnale suuruses, mis poleks enamikule erakonna liikmetest jõukohane,» rääkis Saar. Ta jätkas, et Eestile oleks parem, kui parlamendis oleks esindatud läbilõige ühiskonnast, sest nii jõuavad mured otsuse tegijateni.

«Miljonäril võib olla raske mõista ja kaitsta näiteks lasteaiaõpetajat, kes on omandanud erialase kõrgema hariduse, teeb pühendunult oma tööd, kuid kelle palk jääb Eesti  keskmisele tublisti alla. Ja ka vastupidi,» tõi Saar näite.

Saar rõhutas, et põhiseaduse järgi on riigikogu liige oma mandaadis vaba, mis tähendab, et kellelgi (sealhulgas ka erakonnal) ei ole õigust teda ühel või teisel viisil hääletama sundida. «Teisalt on arusaadav, et kui eriarvamused taktika osas laienevad ka erakonna eesmärkidele ning saadik tunneb, et ei jaga enam oma erakonna väärtusi ja arusaamu ega saa koos hääletada, oleks õigem lahkuda. Erakond on eeskätt mõttekaaslaste ühendus,» leidis Saar.

Ta ütles, et Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal pole kavas sarnaseid punkte oma põhikirja kirjutada. «Oleks väga kurb, kui pakutud versioon ongi Keskerakonna uus suund. See on selgelt ebademokraatlik tee,» lõpetas ta.

Tänane Postimees kirjutas, et Keskerakonna juhatus tegi vahetult enne laupäevast kongressi põhimõttelised muudatused erakonna põhikirjas.

Muudatuste järgi tuleb tulevikus riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks valitava esinduskogu volituste ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles