Tsahkna: Keskerakond materialiseeris truudusvande Savisaarele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: TV3

IRLi kuuluv riigikogu liige Margus Tsahkna ütles Keskerakonna põhikirjamuudatusi kommenteerides, et need sunnivad Euroopa Parlamenti või riigikokku kandideerivaid erakonnaliikmeid partei juhile truudusvannet andma.

«Selliste lepingute kohustuslikuks tegemine pärsib oluliselt demokraatiat ning piirab kandidaadi ja tulevikus ka valitud saadiku vabadust esindada oma valijaid,» leidis Tsahkna. «Tegu on materialiseeritud truudusvandega autoritaarsele erakonnajuhile ning sellisel juhul ei ole võimalik rääkida demokraatlikust protsessist.»

Keskerakonna põhikirjamuudatustest kritiseeris ta ka punkti, mis sätestab, et riigikogu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele vastu hääletava inimese võib erakonnast välja heita. «Sellise reegli sätestamine erakonna põhikirjas läheb oluliselt vastuollu näiteks riigikogu liikme antava ametivandega, kus võetakse kohustus käituda riigi ja rahva huvides vastavalt oma südametunnistusele, mitte parteijuhi käskudele,» rääkis Tsahkna.

«Hetkel Keskerakonnas toimuv meenutab filmi «Der Untergang», kus Juht istub reaalsest maailmast isoleeritult oma punkris ja juhib autoritaarselt vägesid, mida tal enam ei ole. Arvan, et tegu on ettevalmistusega nendeks sündmusteks, mis hakkavad juhtuma pärast 27. augusti Keskerakonna kongressi ehk siis arveteklaarimiseks. Kui Savisaar jääb esimeheks edasi, see arveteklaarimine tuleb,» arvas Tsahkna Keskerakonna põhikirjamuudatuste võimalikke põhjuseid analüüsides.

IRL pole Tsahkna sõnul kampaaniakulude kandmise osas kandidaatidega notariaalsete lepingute sõlmimist kaalunud.

Tänane Postimees kirjutas, et Keskerakonna juhatus tegi vahetult enne laupäevast kongressi põhimõttelised muudatused erakonna põhikirjas.

Muudatuste järgi tuleb tulevikus riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks valitava esinduskogu volituste ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles