Pooled noored on kogenud kohtinguvägivalda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka teismeliste suhted võivad osutuda vägivaldseks.
Ka teismeliste suhted võivad osutuda vägivaldseks. Foto: Caro / Scanpix

Lääne prefektuuri poolt kuues maakonnas läbi viidud küsitlusest selgus, et pooled teismelistest on kogenud lähisuhtes olles partneripoolset vägivalda.

Koolides 15- kuni 18-aastaste seas läbi viidud küsitlusest selgus, et partneripoolset vägivalda on kogenud iga teine 15-18-aastane noor, kirjutab Oma Saar.

Pooled noortest on kogenud vaimset vägivalda, iga viies aga füüsilist, ligi pooled vastanutest teavad kedagi, kelle poiss- või tüdruksõber on olnud vägivaldne.

Kõige enam on kogetud vaimset vägivalda, «väga armukadedat partnerit» ja «partneri soovi veeta kogu aeg minuga», kusjuures pooled noortest arvasid, et partneril on õigus aeg-ajalt täiesti armukade olla.

Kohtinguvägivald on igasugune füüsiline, vaimne või seksuaalne vägivald partnerite vahel, kes veel koos ei ela, ning psühholoogide sõnul on hirmutunne ja sõltuvus ka mitteformaal-ses suhtes väga kiired tekkima.

Selline vägivald on probleemiks ka seetõttu, et vägivald ilmub suhtesse algperioodil, kui teismelistel on väga raske ära tunda enda väärkohtlemist, kuna nad võivad tajuda kontrollimist ja armukadedust kui märke armastusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles