Majaomanikud paigaldavad kehtetuid parkimissilte

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siin-seal Tallinnas on elamute seintele ilmunud sildid, mis keelavad maja juures sõidukite parkimise, tehes erandi sama maja elanikele.


Paraku on sellistest siltidest tulu vaid nende valmistajale, sest Tallinna transpordiameti teatel ei kuulu sellised sildid liikluskorraldusvahendite hulka ning sõidukijuhid võivad need rahumeeli tähelepanuta jätta. Transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa sõnul võib selline silt olla lihtsalt meeldetuletus, et keegi kogemata hooviväravat kinni ei pargiks, mingit juriidilist jõudu sellel pole.

Mõnikord edastavad omaalgatuslikud sildid aga hoopis kummalist infot. Nii näiteks on Kalamajas, Kungla 52 maja seinal silt, mille sõnum on ilmselt asjatundmatuse tõttu soovitule vastupidine.

«Kui seda silti nüüd hoolikalt vaadata, siis see silt keelab ju parkimise Kungla 52 elanikele. Kui nad on ise endal parkimise ära keelanud, siis on väga tore. Võibolla on tõesti vaja oma maja elanikke korrale kutsuda, sel juhul on niisugune asi väga tervitatav,» muigas Rüütelmaa.
Ta lisas, et kui tõsiselt rääkida, siis ei ole tegu liikluskorraldusvahendiga ning parkimiskohta otsivatel sõidukijuhtidel pole vaja sellele tähelepanu pöörata.

Majas elav vanem proua aga rääkis, et tänaval parkivad autod on tõsine probleem. «Kui on vaja puid tuua, siis ei pääse autoga väravast sisse,» kurtis ahjuküttega maja elanik.
Teise sama tänava elamu seinal olev silt on küll konkreetsema sõnumiga ning lubab parkida ainult majaelanikel, kuid juriidilist jõudu pole ka sellel ega ühelgi teisel tänavale omaalgatuslikult paigaldatud sildil.

Tänavale ehk avalikku liiklusruumi paigaldatud liiklusmärk peab igal juhul olema transpordiametiga kooskõlastatud. «Kui tänavale on omavoliliselt paigaldatud mingi liiklusmärk, siis on tegemist väärteoga ja transpordiametis on üks peaspetsialist, kes igapäevaselt just niisuguste rikkumistega tegelebki. Kui tegemist on eramaaga, siis seal korraldab maaomanik ise liiklust ja vastutab selle eest, et see on ohutu. Ja ta peab tegema seda standardi kohaste vahenditega,» lausus Rüütelmaa.

Transpordiametiga sama meelt on omaalgatuslike parkimissiltide osas ka munitsipaalpolitsei. «Meie lähtume oma töö ikka ainult seadusest. Kõik standardikohased liiklusmärgid on välja toodud liiklusseaduses. Juhul, kui kodanik soovib liiklusmärki paigaldada, siis tuleb tal see kooskõlastada Tallinna linnas transpordiametiga. Parkimisjuhtumeid menetletakse vastavalt seadusele,» ütles mupo pressiesindaja Monika Lestberg.

Ülaltoodu ei tähenda sugugi, et linnaelanik ei saaks koduümbruse parkimiskorralduse juures oma sõna öelda. Kui kellelgi on tõepoolest selline probleem, et parkivate sõidukite tõttu on liikumine takistatud või on mõni muu mure, siis tuleks pöörduda transpordiametisse ja leiame üheskoos mõistliku lahenduse,» soovitas liikluskorraldaja.

Päris utoopilisi soove siiski ei rahuldata. Nii on tahetud näiteks ühissõidukiradadele parkimiskohti. Ükskord pöördus aga transpordiameti poole inimene, kes soovis tänavale parkimiskeeldu vaid seetõttu, et parkivad autod riivasid tema ilumeelt ning tema arvates olnuks autodest tühi tänav ilusam vaadata.

«See, kas elanikud saavad eelisõiguse oma kodu ees parkida, oleneb olukorrast. Kui elamu kõrval on näiteks kaubanduskeskus või mõni muu koht, mille kliendid hõivavad ka kõik elanike parkimiskohad, siis on parkimiskeelu rakendamine põhjendatud. Elanike huve tuleb kindlasti arvestada, aga kusagilt jookseb mõistlikkuse piir, mida ei saa liiga kaugele ühele või teisele poole nihutada,» resümeeris Rüütelmaa.

Kuidas muuta liikluskorraldust koduümbruses
Majaomanik või korteriühistu teeb transpordiametile vastava taotluse ja lisab sellele skeemi soovitud lahendusega. Võib lihtsalt maa-ameti serverist kaardi välja printida ja seal ära märkida, kuhu märki soovitakse panna.
Transpordiamet vaatab iga taotluse eraldi läbi ja kui see on vähegi põhjendatud, siis antakse kooskõlastus ja majaomanik võib soovitud liiklusmärgi üles panna.
Märk peab vastama standardile, muidu pole selle järgimine sõidukijuhtidele kohustuslik.
Kui märgi paigaldamiseks on ka avalik huvi, siis toimub see linna kulul, muul juhul katab kulud taotleja.

Allikas: transpordiamet
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles