Uus-Meremaal päästetud eestlane: minu olukord ei olnud elu ja surma küsimus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljalõige Uus-Meremaa ajalehest Otago Daily Times - pildil on Andre Lipandi päästjad.
Väljalõige Uus-Meremaa ajalehest Otago Daily Times - pildil on Andre Lipandi päästjad. Foto: Otago Daily Times

Uus-Meremaal Siberia jõel matkates hätta sattunud ning vabatahtlike päästjate abil leitud Eesti diplomaat Andres Lipand ei olnud enda sõnul eluohtlikus olukorras, kuid vajas siiski abi.

«Minu olukord ei olnud elu ja surma küsimus, aga päästjate abita oleks sealt välja tulemine olnud palju keerulisem ning ohtlikum,» teatas Lipand välisministeeriumi vahendusel.

Diplomaadi sõnul näitasid Uus-Meremaa vabatahtlikud päästjad tema jälgede ajamisel ja leidmisel üles tõelist professionaalsust.

Ta pani kõigile matkajatele südamele, et alati tuleb kellelegi oma täpsest matkaplaanist ja naasmise kellaajast teada anda, et ebaõnnelike juhuste kokkulangemisel oleks matkaja võimalik leida ja talle vajadusel abi osutada.

Välisministeeriumi pressiesindaja Helen Rits rääkis Postimees.ee´le, et Uus-Meremaal puhkusel viibiv Lipand asus 24. augusti pärastlõunal läbima mitmepäevast matkarada. Enne matka arutas Lipand matkaplaani läbi koos piirkonnas elava sõbraga ja leppis kokku, et kui ta endast 27. augusti õhtuks märku ei ole andnud, siis tuleks päästeteenistusele teada anda, et midagi võib olla valesti.

27. augusti hommikul jõudis Lipand Siberia jõe äärde, kust plaanis matkaraja lõpuni parvetada, kuid samal hommikul tabas teda ootamatult toidumürgitus. Sellest hoolimata kulges Lipandil Siberia jõe esimese osa läbimine takistusteta, kuid siis jõudis ta jõe kärestikuni, mille olemasolust ta varem teadlik ei olnud.

Kärestik osutus läbimatuks ja Lipand otsustas eluohtliku olukorra vältimiseks kaldale liikuda. Kahjuks oli ainukeseks võimaluseks randuda matkaraja vastaskaldal, mis tegi edasimineku soovitust keerulisemaks.

Lipand jätkas vastaskaldal siiski edasiliikumist, öö veetis ta lageda taeva all ja hommikul jätkas teekonda. Lõuna paiku nägi Lipand esmakordselt helikopterit ülelende tegemas. Ta otsustas, et targem oleks helikopteriga ohutusse paika lennata, selle asemel, et väsinult ja toidumürgitusega võideldes matka jätkata.

Mees liikus kohta, kus ta oleks paremini nähtav nii helikopterile kui ka võimalikele otsijatele vastaskaldal. Seal olnud vabatahtlike päästjate abil leidiski kopter mehe peagi ja toimetas ta ohutusse kohta.

Lipand ei vajanud muud arstiabi kui süst iivelduse vähendamiseks ja plaaster kannale.

Ritsi sõnul jätkab mees jätkab oma puhkust Uus-Meremaal ning seejärel naaseb diplomaat tagasi tööle Eesti suursaatkonda Pekingis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles