Ilves: Eestis on välistatud koalitsiooni president

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas täna riigikogus toimunud presidendivalimise hääletusest rääkides, et Eestis on välistatud koalitsiooni presidendi tekkimine.

«Meil on peaaegu välistatud, et tekiks koalitsiooni president, mis riikides, kus parlamendis on vajalik määr 51 protsenti häältest, sageli juhtub. Meil on kõrge, 68 hääle määr põhiseaduses täiesti teadlikult ja see on oluline,» sõnas Ilves «Aktuaalse kaamera» otsestuudios.

«Usun, et jätkan samas liinis,» vastas president küsimusele, kas ta kavatseb teisel ametiajal midagi oma tegevuses muuta. «Eesti olukord on 2011. aastal hoopis teistsugune võrreldes viie aasta tagusega,» toonitas ta samas.

«Oleme kõik kriteeriumid, eksamid jm väljastpoolt kehtestatud reeglid nüüdseks täitnud, peaksime mentaalselt keskenduma sellele, mida me nüüd ise teeme,» sõnastas president Ilves ühe uue väljakutse. «Selles mõttes on siiani olnud kerge, siiani on ette antud kõik nõuded.»

«Tuleb jätkata kodanikuühiskonna toetamise ja suurendamisega: olen kõik need aastad toonitanud, et see on meie demokraatia alustala,» meenutas Toomas Hendrik Ilves.

«On valdkondi, kus me peaksime kõik pingutama, et Eesti oleks sõbralikum koht, kus oleks vähem seda tigedust,» kordas riigipea juba teledebatis väljendatud mõtet.

Ilves: Eestile on olulised energia- ja transpordiühendused Euroopaga

«Meile on väga oluline välis-, sise-, julgeoleku- ja majanduspoliitiline küsimus nii energia- kui transpordiühendused Euroopaga. Hakkan võimalikult palju välispoliitiliselt seda teemat ajama, et Euroopa Liidu eelseisva eelarveperioodi jooksul võiksime saada neid rahasummasid kasutada transpordiühenduste ehitamiseks. Peamine asi otsustamise mõttes pole mitte enam Brüsselis, vaid oma naabrite veenmises neisse ühendustesse panustamises,» selgitas riigipea.

«Eesti on Euroopa üks parlamentaarseima põhiseadusega riik ja ma olen veendunud, et paras annus meie edust tuleb sellest ettenägelikkusest, mida näitas üles Põhiseaduse Assamblee 20 aasta eest,» sõnas president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles