Martna kirik Läänemaal sai uue kella

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirikukell.
Kirikukell. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läänemaal Martnas tõsteti täna nagu muistegi inimkäte jõul kirikutorni uus kell, mille kaja kostvat mitme kilomeetri kaugusele.

Pika ajaloo vältel on XV sajandil ehitatud Martna kiriku tornis helisenud mitu kella, tänaseni kutsus Martna rahvast kirikusse 1871. aastal valatud kell, mis oli aga viga saanud ja vahetati nüüd veelgi uhkema vastu välja, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«See kell valmistati Saksamaal traditsioonilistel meetoditel nii-öelda,» rääkis Mäeväli Orelitöökoda OÜ juhataja Toomas Mäeväli. «Tehti savivorm ja valati sellesse, aga selle vormi tegemine ja kella valmistamine üldse on muidugi päris pikk protsess, nii et siin ka me alustasime juba maikuu keskel selle tööga; kõigepealt tuli määrata kindlaks see, et millise kõlaga kell valada siia, ja see kõla sai sünteesitud selle olemasoleva vana kella järgi, et need kaks kella siis omavahel kokku kõlaksid, ja praegu ma juba käisin üleval proovimas - see sobis.»

«Eks see ole oma aja teeninud ja seal olid ka praod sees ja enam nii hästi ei kõlanud, selles mõttes oli tähtis see, et me vahetame uue kella, mis kutsub rahvast jälle sõna kuulama,» ütles Martna Püha Martini koguduse õpetaja Kari Tynkkynen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles