Õpetaja kooliperele: otsigem õnne, mitte edu!

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Neeme Põder soovib algavaks kooliaastaks nii õpetajatele kui ka õpilastele edu asemel otsida pigem õnne.

«Meenub ühe kunagise abituriendi lõpukõne, kus ta soovis meile kõikidele mitte edu, vaid õnne. Edul võib olla teatavasti mitu nägu, õnnel aga ainult üks,» rääkis Põder. «See mõte võiks kannustada ühtviisi nii õpetajaid kui ka õpilasi sellel alanud kooliaastal. Otsigem õnne, mitte edu! Ja usutlegem jätkuvalt iseennast!»

«Kahtlemata on 1. september märgilise tähendusega kuupäev igale õpetajale ja loodetavasti ka igale õpilasele,» ütles Põder ning lisas, et tegelikult võiksid seda olla ka kõik ülejäänud päevad. «Pole ükski maja valmis saanud pelgalt nurgakivi panekuga.»

«Vaadates tagasi enda kooliaastatele, mis jäid kaheksakümnendatesse ja üheksakümnendate algusesse, ja olles nüüd teises rollis, võin öelda, et tänapäeva noored on muutunud avatumaks ─ oskavad ja julgevad rohkem suhelda, kahelda. Ja mis peamine ─ julgevad rohkem otsustada,» arvas Põder.

«Kuna ise õpetan gümnaasiumis, siis on rõõm tõdeda, et seal saadakse vägagi hästi aru ─ need kolm aastat pole mitte vabatahtlikult võetud kohustus, vaid eeskätt suur võimalus. Võimalus mitte üksnes hüpata kõrgele ja lennata kaugele, vaid ka võimalus jõuda selguseni iseendas, leida vastus küsimustele «Kes ma olen?», «Milline on minu roll nüüd ja hiljem?»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles