Koolivorm muutub Eestis aina populaarsemaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammaste lasteaed-algkool tellis tüdrukutele pihikseeliku.
Mammaste lasteaed-algkool tellis tüdrukutele pihikseeliku. Foto: Katrin Ohakas

Ametirõivaid tootvate ettevõtete kinnitusel on viimastel aastatel märgatavalt kasvanud nende Eesti koolide arv, kes tellivad koolivormi.

«Viimase viie aastaga on kasvanud kootud koolivormi elemente soovivate koolide arv  kolm korda,» ütles ametikudumeid tootva Norrison OÜ juhatuse esimees Kalev Lember.

Koolivorme tellitakse Lemberi sõnul üle Eesti ning nende firma toodangut kantakse ligi 50 koolis. Norrisoni toodetest on kõige populaarsem vest. «Kui me 10 aastat tagasi Inglise kolledžiga alustasime, siis Ivo Nikkolo tegi kudumi aluse ning vesti polnud valikus üldse. Eks ta nüüd moega ole tulnud,» sõnas Lember. Ta lisas, et oma osa vesti populaarsuses võib olla ka selles, et see on kõige soodsama hinnaga.

Ametirõivaid tootva Profline'i müügijuhi Kaarin Kulljuse sõnul on nende toodete seas kõige populaarsemad pluusid, T-särgid, seelikud ja püksid. «Viimaste aastate tendents on ka see, et kui varem sooviti koolis näha ühtset koolivormi kõikide toodete näol, siis nüüd ollakse huvitatud pigem mõne elemendi (pluus, lips, polo) kasutamisest, jättes vabamad käed lapsevanemale leidmaks juurde sobivad püksid-seelikud,» rääkis Kulljus. Profline'i kogemus näitab, et koolivormi kantakse rohkem 1.- 5. klassini, väiksemates koolides on vorm populaarne kogu põhikooli osas.

Vormi soov tekib pärast koolimaja remonti

Koolide tellimuste põhjal julges Norrisoni juht Kalev Lember pakkuda, et koolivormi esemete kandmine on pigem vabatahtlik, aga n-ö eliitkoolides on see kohustuslik. «21. koolis on vest kõigile algusest lõpuni kohustuslik,» tõi ta näite.

Norrisoni kogemus näitab, et kui koolil tekib mõte tellida tekkel, siis hakatakse kaaluma ka koolivormide soetamist. Teine variant on Lemberi sõnul see, et pärast kooli renoveerimist tahetakse uut nägu, muuta senist identiteeti ning otsustatakse tellida ühine vorm.

Eesti koolid eelistavad tellida klassikalistes värvides, nagu tumesinine, bordoo, hall, must, valge, kudumeid. Lemberi kinnitusel on nende toodangu seas klassikalisi mudeleid, mida kasutavad mitmed koolid, muutes tellides vaid värvi ja lisades oma koolilogo. «Mõned koolid aga tulevad meie juurde kutselise disaineri tehtud mudeliga, näiteks Peetri lasteaed-algkooli vormi tegi Tiina Tiitus,» rääkis Lember. Viimase aja ebatavalisema tellimuse sai Norrison Mammaste lasteaed-algkoolist, mis tellis tüdrukutele siksakilise mustriga pihikseelikud.

Profline müügijuht Kaarin Kulljuse sõnul ei lähe koolivorm kindlasti kallimaks, kui terveks kooliaastaks vajalikud mittevormirõivad. «Kuna tooted tuleb korraga välja osta, on ühekordne väljaminek lapsevanemale tuntav,» tunnistas Kulljus. Ta lisas, et näiteks Prantsuse lütseumi lastevanematelt saadud tagaside kinnitab, et vanemad on koolivormiga rahul, kuna ülejäänud aasta jooksul ei pea rõivaste pärast muretsema.

Mõlemad ettevõtted tunnistasid, et koolivormide tootmine moodustab nende käibest väikse osa. «Kasumlikkus on minimaalne, sest kohustusliku vormi puhul tuleb hind hoida nii madal kui võimalik,» sõnas Profline'i müügijuht. Norrisoni juht sõnas, et kootud koolivormi valmistamine on nagu iga teine tootmistegevus ja ettevõte peab seda tehes ots otsaga kokku tulema.

«Miinus on see, et ettevõtte töötajad ei saa suvel puhata, kuna valdavalt toimub koolivormi valmistamine juuni, juuli, august, siis töötame 24-7,» lisas Lember.

Lemberi sõnul on aeg-ajalt olnud konkurente, kes on püüdnud koolivorme Hiinast tuua. «Koolid reeglina suudavad tellida alles mai lõpus, juuni alguses, aga kaugelt Hiinast kiiresti tuua ei saa, operatiivsus kaob ära ja kvaliteet on neil ka nagu on, nii et selles mõttes suurt konkurentsi ei ole,» selgitas Lember. Ta lisas, et koolivormi tootja peab suutma toota kiiresti, palju ja lühikese ajaga.

Profline toodete mõningad hinnad*
pikad püksid (vill, polüester) – 32,00 eurot
seelik (vill, polüester) – 25,50 eurot
dressipluus – 23,50 eurot
poiste triiksärk – 22 eurot
tüdrukute pluus – 20,50

Norrisoni toodete mõningad hinnad*
Vest – 19,20 eurot
Lukuga kampsun – u 21,6 eurot
Kardigan – 21,6 eurot

*Toodete hinnad sõltuvad firmade kinnitusel nii toote suurusnumbrist, tellimuse kogusest kui ka materjalist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles