Tänasest kaitsevad Eestit Taani hävitajad

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised Taani lennukid Eestit kaitsevadki.
Sellised Taani lennukid Eestit kaitsevadki. Foto: Taani saatkond

Täna võtavad Taani Kuningliku Õhuväe neli F-16 Fighting Falcon hävituslennukit ja 55-liikmeline meeskond üle NATO Baltikumi õhuturbemissiooni Eestis, Lätis ja Leedus.

Balti riikidel ei ole lahingulennukeid ning seetõttu, alates nende NATO liikmeks saamisest aprillis 2004, saadavad alliansi liikmed oma õhusõidukeid ja personali NATO Baltikumi õhuturbemissioonile, et jälgida ja - vajadusel - kaitsta Baltikumi õhuruumi sissetungijate eest, teatas Taani saatkond.

Saatkonna teatel on Baltikumi õhuruumi kaitse lahutamatu osa üldisest NATO territooriumi õhuruumi kaitsest ja NATO lennukite olemasolu Baltikumis väljendab selgelt alliansi solidaarsust ja usaldusväärsust.

Kui Taani hävitajad 2. septembril missiooni üle võtavad, on see juba kolmas kord, mil Taani Kuninglik Õhuvägi seda ülesannet täidab.

Leedu õhujõudude baasis Šiauliais paiknev Taani kontingent, mida juhib major Dam Kresten Andersen, täidab missiooni Baltikumi õhuruumi kaitsel kuni jaanuarini 2012. Enne neid kaitsesid Eesti õhku prantslased.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles