Nõudest hoolimata tänavapildis helkureid näha pole

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedal tänaval on jalakäija näha vaid tänu helkurile.
Pimedal tänaval on jalakäija näha vaid tänu helkurile. Foto: Toomas Huik

Ehkki uus liikluseeskiri nõuab helkuri kandmist aastaajast ja asukohast hoolimata, pole inimesed suvel harjunud seda riietel kandma. Politsei soovitab nüüd juba helkurid välja otsida.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak tõdes, et tema hinnangul eriti inimestel helkureid praegu küljes pole küll. «Meil on rohkem harjumus kanda helkurit asulavälisel teel, kuigi ka vana liikluseeskiri rääkis sellest, et helkurit tuleb kanda pimeda ajal valgustamata teel, kus ei ole kõnniteed. Uus liikluseeskiri ütleb, et seda tuleb kanda igal pool.»

Ta hoiatas, et ka linnas võib inimene sattuda kohta, kus tänavavalgustust pole. «Näiteks Tallinnale on iseloomulik, et meil ju teatud kellaajal elektrienergia kokkuhoiuks lülitatakse öösel tänavavalgustus välja. Olen ise autojuhina sattunud olukorda, kus sõidan linna sisse ja mingil hetkel on äkki linn pime. Ka autojuhil vajavad siis silmad harjumist, et edasi autotulede valguses edasi sõita. Siis on just helkur see, mis jalakäija nähtavaks teeb,» rääkis Tänak.

Tänak kinnitas, et politsei jälgib juba praegu helkurite olemasolu jalakäijatel. «Tugevdatud kampaania algab 31. oktoobril, aga juba meil listides politseinikud pärivad, millal jagamiseks helkureid saab.»

«August on küll selline aeg, kus hakkab juba varem pimedaks minema. Päevad on tükkmaad lühemad, seetõttu oleks juba mõistlik augustis ja septembris seda kandma hakata,» soovitas Tänak.

«Eriti terav koht on see, kui me oktoobris kella keerame – siis liigub pime aeg juba sellesse perioodi, kui inimesed töölt koju lähevad,» meenutas ta. «Jalakäijate õnnetused liikluses, suuremalt jaolt asulavälistel teedel, hakkavad suuremalt jaolt pihta paar nädalat pärast kellakeeramist. Kahjuks on see päris seaduspärane,» sõnas Tänak.

Tänavu on jalakäijatega juhtunud kokku 173 liiklusõnnetust. Ainüksi juulis toimus 25 auto ja jalakäija kokkupõrget, milles hukkus üks ja sai viga 24 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles