Kaitseliit: Erna retke lõhkamised ei põhjustanud kalade hukkumist

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erna Retk 2008.
Erna Retk 2008. Foto: Toomas Huik

Kaitseliit lõpetas haldusmenetluse seoses OÜ Poseidon nõudega korvata väidetav kahju  augustikuus Salmistu lahes hukkunud vikerforellide eest.

Kalakasvatajate sõnul põhjustas kalade hukkumise sõjalis-sportliku retke Erna avamisel läbiviidud demonstratsioonlõhkamiste lööklaine.

Kaitseliidule esitati kahjunõue summas ligi neli miljonit krooni.

Kaitseliit viis  lõhkamised läbi vastavalt kehtivatele normidele, kaitseväe lõhketööde ohutuseeskirjale ja kinnitatud projektile.

Lõhketööde projektis on üheselt ära hinnatud veefauna ohuala suurus vastava matemaatilise valemi alusel. Lisaks tellis Kaitseliit Erna avamisel läbiviidud lõhkamistele täiendavad arvutused ja tegi kindlaks kasutatud lõhkematerjalide täpsed kogused.

Suurim üheaegselt detoneerunud lõhkeaine kogus Salmistu lahes oli selline, mille puhul veefauna tundlikumate liikide ohuala raadiust mõõdetakse kümnetes meetrites.

Koos OÜ Poseidon esindajaga viidi novembrikuus läbi kontrollmõõtmised, mis näitasid, et vikerforelle sisaldavad kalasumbad asusid lähima laengu lõhkamise kohast 1420 meetri kaugusel.

Seega pole eksperthinnangute kohaselt võimalik, et Kaitseliidu poolt Salmistu rannas läbiviidud lõhkamised saanuks põhjustada OÜ Poseidon sumpades kasvatatud vikerforellide surma.

Tuginedes tehnilise järelevalve ameti seisukohale, et veefauna ohuala loetakse võrdseks hüdrolöögi mõjualaga, on välistatud, et see sai mõjutada kalu ligi pooleteist kilomeetri  kaugusele.

Kaitseliidu ülema käskkirjaga on haldusmenetlus lõpetatud ja otsustatud OÜ Poseidon kahjunõuet mitte rahuldada.

Otsus edastatakse OÜ-le Poseidon, kellel on nüüd võimalik vastavalt haldusmenetluse seadustikus sätestatud korrale see 30 päeva jooksul vaidlustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles