Tomberg: patriarhil oli suur roll ühiskonna ühendamisel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksius II Tallinnas Nevski katedraalis 2003. aastal toimunud jumalateenistusel.
Aleksius II Tallinnas Nevski katedraalis 2003. aastal toimunud jumalateenistusel. Foto: Ove Maidla

Kunagise riigikogu õigeusklike ühenduse juhi, vene poliitik Jevgeni Tombergi sõnul oli patriarh Aleksius II-l suur roll nii Vene kiriku kui ka ühiskonna ühendamisel.

«Me saame suurepäraselt aru, et tal on oluline roll vene õigeusu kiriku ühendamisel ja arendamisel rahvusvahelises plaanis, ja loomulikult, andis ta suure panuse ka nii õigeusklike kui ka venemaalaste kogukonna arendamisse,» ütles Jevgeni Tomberg venekeelsele Postimees.ee'le.

Tombergi sõnul jättis iga kohtumine patriarhiga talle sügava mulje. «Ta oli inimene, kes hämmastas oma tarkusega, väga tasakaaluka suhtumisega paljudesse protsessidesse, mis toimusid nii kiriku see kui ka ühiskonnas tervikuna,» sõnas Tomberg. Ta lisas, et patriarh oli vahetu suhtleja ja lihtne inimene.

«Suure kurvastusega tuleb tunnistada, kui suur kaotus tabas õigeusklikku maailma suure isiku lahkumisega,» ütles Tomberg.

Ta lisas, et patriarhi lahkumine puudutab eriliselt Eestit, sest ta oli siin sündinud ja veetis siin enamuse oma elust.

Tombergi sõnul valmistuti juba kirikupea 80. sünnipäeva tähistamiseks, mis pidi toimuma järgmise aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles