Paet kritiseeris OSCE kohtumisel Venemaad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite  kohtumisel väljendas välisminister Urmas Paet täna vastuseisu Venemaa ettepanekule luua Euroopas uus julgeolekuarhitektuur, kuid rõhutas, et julgeolekuvaldkond nõuab OSCE tugevat tähelepanu.

 

«OSCE tugevus seisneb ühistes väärtustes ning organisatsiooni konsensuse põhimõttes. Selle asemel, et otsida uusi struktuure, peame senisest efektiivsemalt kasutama OSCE olemasolevaid vahendeid Euroopa julgeoleku tugevdamiseks,» ütles Paet.

OSCE on õige koht Euroopa julgeolekumurede lahendamiseks, vahendas tema seisukohta välisministeerium. Interfax tõlgendas seda kui vastuseisu Venemaa ettepanekule luua Euroopas uus julgeolekuarhitektuur.

Eesti välisministri sõnul on aga kahetsusväärne, et OSCE vaatlejad ei ole siiani saanud ligipääsu Lõuna-Osseetiasse ning Venemaa ei ole seni täielikult täitnud augustisõja järgseid kokkuleppeid vägede väljaviimiseks Gruusia territooriumilt.

«Peame jätkama jõupingutusi pikaajalise stabiilsuse saavutamiseks mitte ainult Gruusias, vaid ka Transnistrias ja Mägi-Karabahhias,» lisas ta. «Samas on Eesti jätkuvalt mures julgeoleku ja sisepõgenike olukorra pärast Gruusias.»

Paet puudutas oma sõnavõtus OSCE tegevust pärast Vene-Gruusia sõda, stabiilsuse ja demokraatia arendamisel Afganistanis ning küberjulgeoleku valdkonnas. Samuti rõhutas ta OSCE rolli inimõiguste tagamisel, valimiste vaatlemisel, aktiivse kodanikuühiskonna arendamisel ja vajadust läheneda eesmärkidele koostöös kodanikuühiskonna organisatsioonidega.

Eesti välisminister kutsus oma kõnes riike üles ühinema Euroopa küberkuritegude konventsiooniga. «Eesti jaoks on küberkuritegevuse vastane võitlus väga oluline. Võrreldes eelmise aastaga on konventsiooniga ühinenud riikide arv kasvanud,» märkis Paet.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles