Tallinnas on hinnanguliselt üle 5000 narkomaani

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaval vedelev süstal.
Tänaval vedelev süstal. Foto: Toomas Huik

Sõltuvusainete suur tarbimine tallinlaste poolt on murettekitav, leiab linna sotsiaal- ja tervishoiuamet.


«Uimastiennetustegevusega on Tallinnas linna tasandil tegeletud nüüdseks kümme aastat ning seda peamiselt erinevate teenuste ja tegevuste rahastamise kaudu,» kinnitas sotsiaal- ja tervishoiuameti tervishoiuosakonna vanemspetsialist Õnne Valberg.

Tallinna linn lähtub narkomaania leviku ennetamisel «Alkoholismi, narkomaania ja HIV/AIDSi leviku ennetamise arengukavast Tallinnas aastateks 2009–2012», mis hõlmab nii ennetuse, ravi, rehabilitatsiooni kui ka kahjude vähendamise valdkondi. Arengukava üheks eesmärgiks on vähendada alkoholi ja illegaalsete uimastite kasutamist tallinlaste hulgas ning tagada parem juurdepääs ravi- ja rehabilitatsiooniteenustele.

«Tallinnas elavate süstivate narkomaanide hulk on hinnanguliselt 5000-6000. Kuigi praegustest majandusoludest tingituna napib ressursse rahastada olemasolevaid teenuseid sellises mahus, mis varasematel aegadel, võime öelda, et süstivatele narkomaanidele mõeldud teenuseid on Tallinnas piisavalt,» rääkis Valberg.

Näiteks nõela- ja süstlavahetuse programmide katvus on väga hea ning võrreldav teistes Euroopa riikides saavutatud parimate tulemustega. Nii Tallinna linna kui ka riigieelarvest rahastatakse mitmesuguseid narkomaania ennetamise ning sõltlaste ravi- ja rehabilitatsiooniteenuseid.

Tallinnas on olemas spetsiaalselt sõltlastele mõeldud keskused, kus pakutakse süstlavahetuse- ja nõustamisteenust. Aktiivselt tehakse ka väljatööd neis piirkondades, kus narkomaanid paiknevad. Pakutakse asendus- ja võõrutusravi teenuseid sõltlastele, tugiteenuseid sõltlastele ja nende lähedastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles