TV3: kalmistutel vedelevad mähkmed ja rehvid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune nägi Liiva kalmistu prügila välja 2009. aasta kevadel.
Niisugune nägi Liiva kalmistu prügila välja 2009. aasta kevadel. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna Kalmistud on hädas inimestega, kelle käitumine võib tunduda lausa uskumatu, ent on ometigi tõsi – nad veavad surnuaiale prügi.

Surnuaialt võib leida kõike – autorehve, kodu- ja olmetehnikat ning ka laste mähkmeid, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

Täna on kalmistute prügi ladustamiseks ja sorteerimiseks vaid kaks platsi. Üks Rahumäel ja teine Pärnamäel. Neile veetakse kalmistutelt kokku bio- kui olmejäätmed. Koos inimeste poolt sokutatud rämpsuga toodavad Tallinna kalmistud aastas kuni 20 tuhat tonni prügi.

«See on uskumatu number. Kui ma selle välja ütlen, siis mõni Eesti omavalitsus ei suuda sellist kogust tekitada isegi aasta jooksul,» ütles Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu.

Liiva kalmistu Männikul, mis on Tallinna suurim, lausa karjub sellise platsi järele. Vaja oleks investeeringuid 1,8 miljoni euro ulatuses, mida keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) juba kahel korral anda ei ole tahtnud.

«Liiva kalmistu on saanud mõnes mõttes kuulsaks selle ebaseadusliku prügila pärast, mis on tulemus sellele, et seal ei ole olnud võimalust jäätmeid käidelda ja tegeleda sorteerimisega,» rääkis asutuse Tallinna Kalmistud juhataja Jaak Taevas.

KIK täna kahte tagasilükatud taotlust kaamera eest kommenteerida ei soovinud, põhjendades kirja teel sisuliselt, et kehtivate määruste järgi võib taotleja olla vähemalt kolmele omavalitsusele kuuluv äriühing või MTÜ. Kalmistud kuuluvad aga Tallinna linnale.

Kalmistud on saatnud teele ka juba kolmandat korda parandatud taotluse, mille vastust on oodata oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles