Ametiühing ja kiirabiliit nõuavad ühiselt kiirabitöötajate palgatõusu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi
Kiirabi Foto: Elmo Riig / Sakala

Transpordi ametiühing ja kiirabiliit hakkavad tegema koostööd, et kindlustada kiirabitöötajate palgatõusu tuleva aasta riigieelarvest.

Kiirabivaldkonda on lisaraha vaja kokku 3,2 miljonit eurot, mille eest saaks lisaks palkadele ka kiirabibrigaadide varustust parandada, teatasid transpordi ametiühing ja kiirabiliit.

Kokkuleppe kohaselt saab kiirabiliidu esimees Ago Kõrgvee volitused esindada kiirabiautojuhte läbirääkimistel sotsiaal- ja rahandusministeeriumiga, ametiühing aga tegeleb ühiskonna ja poliitikute teavitamisega kiirabijuhtide palgaprobleemist.

Transpordi ametiühingusse koondunud kiirabijuhid ei tagane nõudest, et neist parimad peaksid juba täna teenima vähemalt Eesti keskmist palka ehk 4,75 eurot tunnis. Keskmine kiirabiautojuhi sissetulek ei tohiks aga jääda alla 4 euro tunnis.

Seoses majanduse taaskäivitumisega on lõhed kiirabijuhtide ja teiste professionaalsete juhtide vahel kiiresti kasvama hakanud. «Eraldi meditsiinilise ettevalmistusega, operatiivsõitu tegevad eliitjuhid teenivad kiirabis igas tunnis poolteist eurot vähem kui tavaautojuhid,» selgitas kiirabijuhtide sektsiooni juhataja Aim Uibo, viidates, et nii kujuneb neil ka hilisem pension keskmisest tunduvalt väiksemaks.

Praegu teenivad kiirabiautojuhid miinimumtasuna 3,26 eurot tunnis. «See vanas rahas kätte tulev 7500 krooni kuus ei võimalda juhtide peredele normaalset toimetulekut ja on sageli sundinud meestele peale teise täistöökoha,» rääkis Uibo. «See ei ole jätkusuutlik, et turvaliselt elusid päästa.»

Transpordi ametiühing korraldas mai lõpus Tartus kiirabijuhtide piketi, mis informeeris üldsust nende kõrgtaseme roolikeerajate kolmeastmelisest palgatõusust. Vastavalt kinnitatud kavale ootaks kiirabijuhte palgatõus ka 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles