Kohus avaldas Rävala kinnistu süüasjas telefonivestlused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rävala puiestee 8 kinnistu..
Rävala puiestee 8 kinnistu.. Foto: Peeter Langovits.

Harju maakohus avaldas reedel Rävala kinnistu süüasjas mitme tunni vältel salvestised telefonivestlustest endise keskkonnaministri Villu Reiljani, ärimees Aivo Pärna ja advokaat Tarmo Silla vahel.


Peamiselt olid süüasja materjalide hulgas telefonikõned Pärna ja Silla vahel, kus nad arutasid Rävala kinnistu hinnaga seotud küsimusi ja poolteise miljoni krooni suuruse «täiendava kulu» tasumise vajalikkust. Ühtlasi käis meeste jutust korduvalt läbi Villu Reiljani nimi ning Pärn nimetas Sillale korduvalt vajadust kohtuda Reiljaniga. Lisaks avaldas kohus salvestised vestlustest, mida Pärn ja Sild olid pidanud mitmesugustes söögikohtades.

Kohus avaldas ka mitu telefonikõnet, mida olid omavahel pidanud Pärn ja Reiljan. Ka nendes soovis Pärn Reiljaniga kohtuda, et Rävala kinnistu müügitehingu asjaolusid arutada.

Kohtus sai kuulata ka Pärna telefonivestlusi oma äripartneritega Go Busist, neis arutati täiendava 1,5 miljoni maksmist Rävala kinnistu asjus ning vastuseks saadud arvamusi, et see raha läheb niikuinii Reiljani taskusse. Pärn arutas äripartneritega muu hulgas, kas 1,5 miljoni maksmise korral saaks tagatisraha tagasi.

1,5 miljoni kroonise lisaraha maksmist otseselt pistiseks üheski kõnes asjaosalised ei nimetanud.

Kohus jätkab protsessi 17. detsembril, kui tunnistajapinki peaksid astuma kohtualused.

5. septembril alanud protsessil eitas endine keskkonnaminister ja kunagine Rahvaliidu juht ning praegune riigikogu liige Villu Reiljan 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Tarmo Sild eitas pistise vahendamist ning Aivo Pärn pistise lubamist.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi ajal vandeadvokaat Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Uurimisandmetel saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi olnuks tagastatud AS-ilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ja OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Reiljanile sai süüdistuse esitada pärast seda, kui riigikogu võttis talt õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul saadikupuutumatuse.

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügiprotsessi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse juba 2006. aastal ja poolteist aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Pärna ning hiljem ka Reiljani ja Silla.

Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway.

Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.

Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusesse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi. Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni.

Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles