Põlengusse tormavad elusid päästma esimesed kohalejõudnud

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihulas põles 8. septembri varahommikul kahekorruselise kortermaja teine korrus.
Lihulas põles 8. septembri varahommikul kahekorruselise kortermaja teine korrus. Foto: Liis Treimann

Põlengusse tormavad elusid päästma esimesed, kes sündmuskohale jõuavad, kuid sageli on tuld ja suitsu juba nii palju, et lisaks tulle tormamisele on vaja ka keerulist koordineeritud koostööd, selgub täna elupäästja medaleid pälvivate päästjate lugudest.

Nii saavad päästeametilt elupäästja III klassi medali politseinikud Maidu Eru ja Lea Bärenson, kes tõid enne päästjate kohale saabumist põlevast majast naise välja.

13. veebruaril peale kella 17 said Tallinna kesklinna komando päästjad väljakutse vanalinna puitmaja tulekahjule.

Enne päästjaid jõudis sündmuskohale politseipatrull koosseisus Maidu Eru ja Lea Bärenson. Nad sisenesid põlevasse majja ja tõid tiheda suitsuga täidetud hoonest välja keskealise naise, kes anti kiirabile üle.

Patrullpolitseinikud Maidu ja Lea hoidsid oma kiire ja julge tegutsemisega ära naiskodaniku hukkumise.

Koordineeritud koostöö

Tulest elude väljatoomise eest saavad elupäästja III klassi medali Viktor Perets ja Dmitri Bažura ning päästeameti peadirektori tänukirja Tarmo Klooster.

30. aprilli varahommikul teatati häirekeskusele puumaja tulekahjust Tallinnas Juurdeveo tänaval. Päästemeeskonna saabudes põles kahekordne maja lahtise leegiga. Rühmapealik Tarmo Klooster selgitas luure käigus välja, et esimesel korrusel on põlevas korteris meesterahvas ning andis päästjatele Dmitri Bažurale ja Viktor Peretsile korralduse moodustada suitsusukelduslüli inimese päästmiseks ja tulekahju kustutamiseks.

Leekides korteris viibinud mehe olukord oli tõsine, tema pääsemise tõenäosus vähenes sekunditega. Päästjad Dmitri ja Viktor leidsid teadvuseta ja põletushaavu saanud mehe üles ja toimetasid ta kiirabimeedikute hoole alla. Päästjaid said korteris olnud kõrge temperatuuri ja leekide tõttu ka ise kergemaid põletushaavu.

Tänu rühmapealik Tarmo heale juhtimistööle sündmuskohal ning päästjate Viktori ja Dmitri kangelaslikule tegutsemisele päästeti inimese elu.

Kodus olnud päästja ei jäänud käed rüpes ootama

Elupäästja medali saab täna ka Valgamaa päästja Karl Koort, kes tormas naabrile appi. 17. juuni hommikul tuli teade tulekahjust Otepääl, kus põles kolmekordse maja esimese korruse korter.

Samas majas elab Otepää komando meeskonnavanem Karl Koort, kes tundis kärsahaisu ja otsustas uurida, milles asi. Ukselt uksele käies jõudis ta esimese korruse korterini, mille ust ei avatud. Mees otsustas siiski korterisse siseneda. Eest leidis ta vannitoas põleva madratsi ja vedas selle välja.

Uuesti suitsusesse korterisse sisenedes leidis ta voodist magava naabri, kes toimuvast midagi aru ei saanud. Karl aitas mehe välja ning kohale jõudnus päästjad leidsid eest juba maja ees vedeleva hõõguva madratsi ja trepil istuva kannatanu, kellega tegelesid kiirabimeedikud.
Karl oma julge ja otsustava tegevusega päästis naabrimehe elu.

Suitsusukeldujad

Kohtla-Järvel
30. mai õhtupoolikul teatati tulekahjust Kohtla-Järvel Kasteheina tänaval kortermaja viiendal korrusel. Jõhvi komando päästjad leidsid eest paksu suitsu mattunud trepikojaga elamu. Anti teada, et põlevas korteris võib olla inimene.

Kohe moodustasid päästjad Aare Ilves, Valentin Lossev ja rühmapealik Oleg Kurilov suitsusukelduslüli. Päästjate liikumist raskendas korterisse kuhjatud mööbel ja riideesemed. Peagi leidsid nad põrandalt meelemärkuseta naise, toimetasid ta majast välja ja andsid meedikute hoole alla.

Tänu Aare, Valentini ja Olegi kiirele ja professionaalsele tegutsemisele päästeti inimese elu. Täna saavad nad elupäästja III klassi medali.

Jõhvis
Teine juhtum toimus 7. juunil, kui Jõhvi komando päästjad väljakutse Jõhvi linna Säde tänavale, kus kahekordses majas põles suure leegiga esimese korruse korter. Sündmuskohal saadi ka majaelanikelt info, et korteris on inimene.

Päästjad Vassili Sokolov ja Alexandr Soonvald moodustasid suitsusukelduspaari ja sisenesid paksu suitsu täis korterisse, kus nähtavus oli väga halb. Peagi leidsid nad magamistoast voodi pealt meelemärkuseta mehe, tõid ta välja ja andsid meedikute hoole alla.

Vassili ja Alexandr päästsid oskuslikult ja kiirelt tegutsedes ühe inimese elu. Sokolov saab täna elupäästja I klassi medali ja Soonvald elupäästja III klassi medali.

Pärnumaal
Möödunud aasta 2. detsembri öösel said Pärnu komando päästjad väljakutse Pärnusse Karjamaa tänavale, kus mitmes korteris olid tööle hakanud suitsuandurid. Selgus, et häiresignaalid oli käivitanud ühest korterist immitsenud suits, mis ähvardas seal elavale piiratud liikumisvõimega pensionärile saatuslikuks saada.

Päästemeeskondade saabudes möllas tuli teise korruse akende taga juba suure leegiga. Ühe majaelaniku käest saadud info andis aimu ruumide paigutusest ja kannatanu võimalikust asukohast korteris. Päästjad liikusid korterini, avasid lammutusriistade abil raske puitukse ning asusid tiheda suitsu seest kannatanut otsima.

Hädasolijat hüüdes kuulsidki päästjad peagi vastuhüüet. Hääle suunas liikudes leidsid nad tulekolde kõrvalt põrandalt kannatanu ja transportisid ta majast välja kiirabimeedikute hoole alla.

Tulekahju kustutati ja kõrvalruumid ning pööning jäid leekidest puutumata. Tulekahju pindala polnud küll suur, aga selle edasine levik oleks olnud kiire ja põlemisgaasid väga mürgised.

Pärnu komando päästjad Alar Laanemägi, Tõivo Tim Nõlvak ja Birko Kallas suutsid aga professionaalse tegutsemisega päästa naisterahva elu ning saavad täna päästeametilt elupäästja III klassi medali.

Pärnus
12. detsembri hommikul teatati häirekeskusele, et Pärnus Rahu tänaval kerkib elumaja verandast suitsu ning hoones võib olla liikumispuudega vanem naisterahvas. Päästjate saabudes paistsid trepikojast leegid ning laekus lisainfo, et põlevas tsoonis asub gaasiballoon ning sisselülitatud elektrikilp.

Päästjad Jevgeni Novikov, Birko Kallas ja Roland Kohv moodustasid suitsusukelduslüli ja asusid kannatanut otsima. Ruum oli täitunud tekstiili põlemisest tekkinud mürgiste gaasidega. Kannatanu leidsid päästjad põleva ruumi ukselt ning aitasid ta kiiresti majast välja kiirabi hoole alla. Selleks kulus neil aega kokku seitse minutit.

Suitsusukelduslüli vanema Roland Kohvi tähelepanekud gaasiballooni ja sisselülitatud elektrikilbi asukoha kohta aitasid enne kustutustöid likvideerida lisaohud ning majapõleng seejärel ohutumalt kustutada.

Tänu Rolandi, Jevgeni ja Birko professionaalsele ja kiirele tegutsemisele päästeti ühe naisterahva elu ning täna saavad nad selle eest elupäästja III klassi medali.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles