Euroopa politseinikud õpivad sõidumeerikute pettusi ära tundma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikluspolitseinik veoki dokumente kontrollimas.
Liikluspolitseinik veoki dokumente kontrollimas. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tallinnas toimub rahvusvaheline koolitus, mille raames õpivad raskeveokitega tegelevad liikluspolitseinikud kuuest riigist ära tundma erinevaid sõidumeeriku manipulatsioone.

Rahvusvahelise raskeveokite ohutuse projekti C.A.S.H. raames sisekaitseakadeemias toimuvat kahepäevast koolitust juhivad Hollandi politseinikud, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Koolituse ühe läbiviija, Hollandi liikluspolitseiniku Martinus Bonthuisi sõnul on raskeveokitega seotud probleemid Euroopas universaalsed, kuna samad sõidukid läbivad mitmeid riike. «Selline koolitus on äärmiselt vajalik nii õppimise kui ka riikidevahelise infovahetuse mõttes. Just seetõttu on väga tore, et seekordne rühm on eriti aktiivne ning mitte ainult ei kuula, vaid räägib ka kaasa,» ütles lektor.

C.A.S.H. projekti Eesti koordinaator, liikluspolitseinik Jaanus Tents ütles, et paraku üritavad päris paljud juhid sõidu- ja puhkeaja nõuete rikkumist pettusega varjata. «Kõige lihtsamate näidetena kasutatakse selleks juhikaardi duplikaati või meerikule magneti asetamist, samuti elektroonilisi mõjutusvahendeid. Neid ebaausaid ning pikemas perspektiivis liiklust ohustavaid võtteid on aga tunduvalt rohkem, nii peavad politseinikud õppima erinevaid manipuleerimise viise avastama,» sõnas Tents.

Seni ainult Saksamaal toimunud koolitus toodi Eestisse Läänemeremaade raskeveokite ohutuse projekti C.A.S.H. raames. Koolitajad on aga rahvusvahelise liikluspolitseinike võrgustiku TISPOL liikmed.

Lisaks Eesti politseinikele osalevad ka kolleegid Soomest, Rootsist, Lätist, Norrast ja Saksamaalt, kes hiljem hakkavad politseinikke oma koduriikides edasi koolitama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles