Murru vangla eksjuhtide süüasi jõudis riigikohtusse

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla eksjuht Gunnar Bergvald kohtus.
Murru vangla eksjuht Gunnar Bergvald kohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus andis menetlusloa Murru vangla endise asejuhi Gunnar Bergvaldi ja julgeolekujuhi Raivo Põdra kriminaalasjas, milles neid süüdistatakse vangide omavahelise arveteklaarimise varjamises.

Riigikohus rahuldas Bergvaldi kaitsja vandeadvokaat Erki Kergandbergi ning Põdra kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve taotlused ja võttis süüasja menetlusse. Kaitsjad taotlevad Bergvaldi ja Põdra õigeksmõistmist kuriteo varjamise süüdistuses.

Riigikohus otsustas aga mitte menetleda riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse kassatsioonkaebust, milles ta soovis vaidlustada Gunnar Bergvaldi ja Raivo Põdra õigeksmõistmise võimuliialduses ning Põdra õigeksmõistmises narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses käitlemises.

Teiste sama süüasja osaliste – Karol Lüki, Juri Stupaki, Romeo Kalda ja Sergei Sokolovski kaitsjate taotlusi riigikohus menetlusse ei võtnud.

Riigiprokuröri süüdistuse järgi jätsid Murru vangla direktori asetäitja Bergvald, julgeolekuosakonna juhataja Põder ja vangivalvur Olaf Tšarnetski teadlikult ja ebaseaduslikult märkamata mitu vangidevahelist füüsilist arveteklaarimist. Bergvaldi ja Põtra süüdistas prokurör ka kuriteo varjamises.

Kohtueelsel uurimisel tuvastati, et Bergvald ja Põder ei avaldanud vangi surnukspeksmises neile teada olnud kahtlustatavate meeste nimesid ning jätkasid kuriteo asjaolude varjamist ka edasises kriminaalmenetluses. Lisaks leiti Põdra töökabinetist läbiotsimisel suures koguses mitmesuguseid narkootilisi ained, mistõttu teda süüdistati ka suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises.

Harju maakohus mõistis mullu septembri lõpus Bergvaldi ja Põdra riikliku järelevalve ebaseaduslikku tegemata jätmist puudutavas süüdistuses aga õigeks. Bergvald jäi õigeks ka esimese astme kuriteo varjamise süüdistuses ning Põdra mõistis kohus õigeks narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses käitlemises.

Mais mõistis Tallinna ringkonnakohus Bergvaldi süüdi kuriteo varjamises ning määras talle rahalise karistuse 5654,40 eurot ning mõistis välja riigituludesse sundraha 417,02 eurot.

Endine julgeolekujuht Raivo Põder mõisteti kuriteo varjamises ja järelevalvenõuete rikkumises süüdi juba Harju maakohtus ning talle määrati 58 200-kroonise rahakaristuse. Selle otsuse jättis ringkonnakohus muutmata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles