Prokurör: Manitski pole Kaasikule pistise jaoks raha andnud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Kaasik ja Toomas Õispuu kohtusaalis.
Viktor Kaasik ja Toomas Õispuu kohtusaalis. Foto: Mihkel Maripuu

Hiljuti pistise andmises süüdi mõistetud endine vandeadvokaat Viktor Kaasik kaalub tõsiselt teda miljonikelmuses süüdistava ajalehe kohtusse andmist.


«Tavaliselt ma soovitan oma klientidel lihtsalt oma närvide säästmise huvides sellistest asjadest loobuda, aga praegu tundub, et ma ise ei pea vastu ja asun ise kohtuteele,» tunnistas Kaasik. Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et Tallinna hipodroomi detailplaneeringu asjas osaühingut Alfa Property esindanud Kaasik pettis firma ühelt omanikult Jaan Manitskilt välja üle miljoni krooni, väites et see kulub linnaametnikele altkäemaksude andmiseks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling ütles, et tema andmetel ei andnud Manitski teda esindanud Kaasikule ametnikele meeleha andmiseks raha. Ta rääkis, et ajalehes oli tsiteeritud jälitustegevuse andmeid, mille alusel mindi läbiotsimisluba taotlema.

«Jälitustegevusega olid kogutud faktid, läbiotsimisega taheti kõiki asjaolusid kontrollida ja leida neid fakte kinnitavaid või ümber lükkavaid asitõendeid. Üks asi on need andmed, mis jälituse käigus kogutakse. Teine asi on see, kas need andmed muutuvad nii usaldusväärseks, et nende pinnalt võiks koostada kahtlustuse. Ja nagu teada, selles kriminaalmenetluses sai kahtlustuse esitada episoodis, mis puudutas Viktor Kaasiku ja Toomas Õispuu vahelist suhtlemist,» ütles Väling Postimees.ee’le.

«Ma soovitaksin ajakirjanikel väga tõsiselt mõelda, mida nad välja ütlevad. Ma saaksin aru, kui politseipoolse kontrolli tulemusena oleks leitud mingisuguseidki tõendi kübekesi, mille pinnalt saaks kahtlustada isikut kuriteo toimepanemises,» lisas prokurör.

Küsimusele, miks keerlevad kõik asjad ümber Kaasiku ning hipodroomi ala üks omanikke ja arendajaid Jaan Manitski on puhas poiss, vastas ta: «Manitskile ei ole ühtegi kahtlustust esitatud selle tõttu, et prokuratuuril ei ole ühtegi tõendit, mille alusel seda teha. Tema käitumises ei ole olnud ühtegi kuriteotunnustega tegu.»

Tänavu kevadel võttis linnavolikogu vastu Paldiski mnt 50 asuva Tallinna hipodroomi ja lähiala detailplaneeringu, mis näeb ette hipodroomi alale elu- ja ärirajooni ehitamise. Ala arendamisega tegeleb osaühing Alfa Property, mille üks omanik on Jaan Manitski. Asjaajamisel esindas Alfa Propertyt vandeadvokaat Viktor Kaasik.

Suvel mõisteti Kaasik ja linnaplaneerimise ameti toonane juhataja Toomas Õispuu kokkuleppemenetluses süüdi vastavalt pistise andmises ja võtmises seoses hipodroomi ala detailplaneeringu menetlemisega. Tallinna linnavolikogus moodustati pärast seda komisjon, mis peab hipodroomi ala detailplaneeringu menetluse uuesti üle vaatama.

Algusest peale aktiivselt hipodroomi täisehitamise vastu võidelnud kodanikeühendused vaidlustasid planeeringu seaduslikkuse kohtus. Kohus peatas esialgse õiguskaitse korras ka planeeringu kehtivuse ning keelas selle alusel ehitus- või lammutuslubade väljaandmise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles