Inimõiguste keskuses käivitus pagulaste õiguskliinik

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus tegutses seni Ida-Virumaal Illuka vallas.
Varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus tegutses seni Ida-Virumaal Illuka vallas. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti Inimõiguste Keskuses käivitus septembris varjupaigataotlejatele õigusabi osutamise pilootprojekti raames pagulaste õiguskliinik, mille eesmärgiks on tagada kiire ja kvaliteetne õigusabi kättesaadavus varjupaigataotlejatele vastavalt kehtivatele rahvusvahelistele- ja siseriiklikele õigusaktidele.



Eestis puudub tõhus tasuta õigusabiteenus varjupaigataotlejatele läbi varjupaigamenetluse.

«Nii rahvusvahelised organisatsioonid kui ka õiguskantsler on korduvalt viidanud reaalsele vajadusele tõhusa õigusabiteenuse järele, millele varjupaigataotlejatel oleks kerge juurdepääs,» kommenteeris hetkeolukorda inimõiguste keskuse pagulasprogrammi juht Kristi Toodo. 



Selle taustal alustas inimõiguste keskuses tööd pagulaste õiguskliinik, kus esmast õigusalast nõu varjupaigataotlejatele annavad Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituudi tudengid. Lisaks sellele aidatakse neil koostada riigi õigusabi taotlusi ning vajadusel aitavad advokaadid varjupaigataotlejaid suhtluses politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsiooni osakonnaga ning esindavad neid kohtus.

Tasuta juriidilise õigusabi osutamine toimub telefonitsi (5804 7600), e-kirjade (refugee@humanrights.ee) ja kohtumiste teel nii Eesti Inimõiguste Keskuses, väljasaatmisekeskuses kui ka Ida-Virumaal Illukal, mille vastuvõtukeskuses elab enamik Eesti varjuapaika taotlevatest isikutest.

Projekti partneriteks on Tallinna Tehnikaülikooli õiguse instituut ja Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR). Projekti kaasrahastab Euroopa Liit Euroopa Pagulasfondi kaudu ja EV Siseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles