TV3: tallinlased tükeldavad maamaksust pääsemiseks krunte

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane protestiavaldus mõni aasta tagasi.
Maamaksu tõstmise vastane protestiavaldus mõni aasta tagasi. Foto: Peeter Langovits

Niipea, kui Tallinn teatas kuni 1500 ruutmeetri suuruste kruntide omanike maamaksust vabastamisest, hakkasid inimeste seas liikuma jutud sellest, kuidas seadust väänata ja maamaksu mitte maksta.

TV3 «Seitsmesed uudised» käisid uurimas, kuidas uus seadus näiteks kaasomandi ja maa ära kinkimise puhul kehtib.

«Kui maatükil on kaks omanikku, näiteks kaks kaasomanikku, siis Tallinna linna aktist võib niimoodi aru saada, et 1500 ruutmeetri ulatuses saab siis kumbki kaasomanik maksuvabastust taotleda,» ütles Notarite koja esimees Anne Saaber.

See annab suure maatüki omanikele võimaluse nö üleliigne maa näiteks pereliikmele kinkida. Nõmme linnaosavanem Erki Korp ütles, et Nõmmel on suuri krunte päris palju. «Inimesed peavad siis vaatama, kuidas nad oma krunti jagavad või ei jaga ja oma pereliikmete vahel selle summa võib-olla suuremaks saavad teha,» ütles Korp.

Näitena võib tuua, et 120 000 eurot maksvast Nõmme krundist poole ära kinkimisel peab kinkija arvestama ligi 300 euro notaritasudeks ja riigilõivuks maksmisega. Samuti peab kingitud krundi saaja maamaksust vabastamiseks sellel reaalselt elama ehk seal peab olema maja.

Nõmme elanik Valdeko ütles, et tema krunt on 2000 ruutmeetri suurune ning 1500 ruutmeetri maksuvabastusest pole tal mingit tolku. «Mingisugused spekulatsioonid käivad, et osa krunti kirjutada oma lapse nimele või noh, ma ei tea selle kohta mitte midagi, see on mingi jama, et ma hakkan siin krunte tükeldama,» arvas mees.

Praeguseks on Tallinnale tulumaksust vabastamise avalduse esitanud juba üle 12 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles