Ministrid kinnitasid lõplikult IT-agentuuri peakorteri tuleku Tallinna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Server. Pilt on illustratiivne.
Server. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu üldasjade nõukogul osalevad ministrid kinnitasid esmaspäeval lõplikult, et Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorter tuleb Tallinnasse.

14 - 15. septembril võõrustab siseministeerium pressiesindaja teatel Tallinnas Euroopa Komisjoni delegatsiooni. Kohtumisel arutatakse asukohamaa lepingut ning vaadatakse üle võimalikud asukohad agentuuri ajutiseks peakontoriks. IT-agentuuri esindajate visiiti juhib Ioan-Dragos Tudorache, peadirektoraadi siseküsimuste üksuse juht.

Agentuuri ülesandeks on sisejulgeoleku valdkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine ning sidetaristu haldamine. Hetkel on kasutusel kaks suuremahulist infosüsteemi, kuid Euroopa Liidu julgeoleku vajadustest tulenevalt on lähiaastatel ees ootamas mitme uue süsteemi arendamine. Agentuuri peakorter hakkab asuma Tallinnas ning andmekeskused Prantsusmaal Strasbourgis ja Austrias Sankt Johann im Pongaus.

Esmaspäeval Belgias Brüsselis toimunud Euroopa Liidu üldasjade nõukogu kohtumisel arutasid ministrid ELi majanduse ja järgmise mitmeaastase finantspaketi, temaatikat, paketi eesmärk on tugevdada oluliselt Euroopa Liidu eelarve- ja makromajanduslike poliitikate järelevalvet.

Nõukogul osalenud välisminister Urmas Paet sõnas, et Euroopa Liit peab jätkama majandus- ja eelarvepoliitikate tugevamat edendamist ning karmistama eelarvepoliitikate järelevalvet.

Eesti toetab Euroopa majandus- ja rahaliidu tugevdamiseks loodud koostöövormide rakendamist ning soovib kuuest eelnõust koosneva majandusjuhtimise paketi kiiret vastuvõtmist, sõnas välisminister. «Eelnõud käsitlevad eelarveküsimusi ja on seotud makromajandusliku tasakaalustamatuse allutamisega järelevalvele. Sellega kaasneb ka sanktsioonide kohaldamise automaatsemaks muutmine,» lisas Paet.

Tema sõnul on ettepanekute eesmärk tagada, et Euroopa Liidu liikmesriikide eelarvepoliitikad võimaldaksid koguda reserve halbadeks aegadeks ning likvideerida kiiresti kõrvalekalded eelarve eesmärkide täitmisest.

Paketile, mille eesmärk on oluliselt tugevdada Euroopa Liidu eelarve- ja makromajanduslike poliitikate järelevalvet, on andnud heakskiidu rahandusministrid ja valitsusjuhid, kokkulepe on vaja veel saavutada Euroopa Parlamendiga.

Välis- ja Euroopa asjade ministrid arutasid ka Euroopa Liidu finantsraamistikku aastateks 2014–2020.

Ministrid valmistavad üldkogul ette 17.–18. oktoobril toimuvat Euroopa ülemkogu kohtumist, kus arutatakse Euroopa majandusolukorda ja majanduspoliitika välisaspekte, suhteid strateegiliste partneritega ning räägitakse kliimaküsimustest.

Tagasi üles