Üks lastekodus hukkunu oli voodi külge kinnitatud

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu lastekodu
Haapsalu lastekodu Foto: Joonas Kiisler

Haapsalu lastekodu põlengu uurimise kriminaalmenetluse lõpetamise määrusest selgub, et üks tulekahjus hukkunu oli jalgapidi voodi külge kinnitatud.

«Kohtueelse uurimisese käigus on tuvastatud, et lastekodu kasvandik HHH, kes põlengu tagajärjel hukkus, oli puhketunni ajaks jalgapidi oma voodi külge kinnitatud,» seisab määruses.

«Päästja Jaanus Raak kinnitab, et esimene laps, keda ta ruumist nr 5 välja anda tahtis, oli ühte jalga pidi sidemega enda voodi külge seotud. Antud fakti kinnitab ka päästja Joonas Ring, kes ütleb, et laps saadi voodi küljest lahti suhteliselt ruttu.»

Kasvataja selgitas ülekuulamisel, et aeg-ajalt fikseeritakse lapsi peenikese paelaga voodi külge ja seda tehakse selleks, et laps ei keeraks magamise ajal ennast voodi võrede vahele või teistele peale ega kukuks voodist maha.

«Tulekahju päeval valmistas HHH puhketunniks ette 21-aastane Downi sündroomiga lastekodu kasvandik NNN, mida kinnitab ka lahkamisel tuvastatud asjaolu, et hukkunul oli pükstes kaks pabermähet, st uriinist läbiimbunud mähkmele oli peale pandud puhas mähe ilma musta mähet eemaldamata,» selgub määrusest.

Kasvataja aga ütles, et ei pannud tähele, kas NNN sidus HHH kinni ega oska öelda, kas nimetatud kasvandik on üldse iseseisvalt võimeline sellist otsust tegema.

Vastavalt sotsiaalhoolekandeseadusele on õigus piirata hoolealuse õigust vabalt liikuda, kui see on vajalik nimetatud isiku või teiste isikute õiguste ja vabaduste kaitseks.

«HHH tõsteti 10-st hukkunust esimesena päästjate poolt akna kaudu välja ning liikumisvabaduse piiramine ühe jala voodi külge kinnisidumise näol ei mõjutanud saabunud tagajärge, kuna kohtuarstliku lahanguga on tuvastatud, et HHH ei ole oma asendit voodis muutnud (st magas tulekahju puhkemise ajal) ning tema surm saabus ägeda vingumürgituse tagajärjel.»

Kannatanutest toimetasid päästjad viimastena välja ruumis number 6 olnud kannatanud, sest selle toa aken oli väljastpoolt trellitatud, seega tuli lapsed sealt välja viia ruumi number 7 akna kaudu. Viimase kannatanuna toodi hoonest välja ruumis 7 olnud kasvandik, sest suure kaalu tõttu oli antud kannatanu väljakandmiseks vaja korraga kahte päästjat.

Orienteeruvalt kell 15 olid kõik kannatanud hoonest välja toodud ja kiirabile üle antud.

Lääne prefektuur lõpetas 7. septembril kriminaalmenetluse 20. veebruaril 10 lapse hukkumise toonud Haapsalu lastekodu põlengu põhjuste väljaselgitamiseks ilma süüdistust kellelegi esitamata, sest kuriteo toime pannud isikut ei õnnestunud tuvastada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles