Saaremaa logud tuletornid jäävad turistidele suletuks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve tuletorn
Sõrve tuletorn Foto: Küllike Rooväli

Veeteede ametile kuuluvad Saaremaa tuletornid on niivõrd kehvas seisus, et nende avamine turismi jaoks ei tule korraliku remondita kõne alla.

Kaks aastat tagasi tegi Saaremaa muinsuskaitse selts veeteede ametile taotluse Sääre tuletorni avamiseks turistidele, tänavu esitas samasuguse taotluse Kihelkonna vallavalitsus Vilsandi tuletorni kasutusele võtmiseks, kirjutab Saarte Hääl.

Veeteede ameti Saaremaa osakonna juhataja Jüri Kuuse sõnul on Torgu vallavalitsus juba aastate eest pöördunud selguse saamiseks Tallinna tehnikaülikooli teadlaste poole.

«Treppe ja trepimademeid tugevdamata ei tule torni külastamine kõne allagi. Kui torni hakatakse massiliselt külastama, tekib vibratsioon. Nii võivad kergesti õnnetused juhtuda ja torn ise saab kannatada,» rääkis Kuusk.

«Sääre tornis on käsipuu vaevalt meetri kõrgusel. Treppidel komistades võib inimene tahtmatult sooritada mitmekümnemeetrise vabalennu, mis reeglina lõpeb surmaga,» tõi ta näite riskidest.

Kihelkonna vallavanema Raimu Aardami sõnul tuleb tuletorni korrastamiseks kirjutada projekte ning lootis muuta Vilsandi tuletorni paari aastaga väärt turismiobjektiks.

Veeteede ameti hüdrograafia- ja navigatsioonimärgistuse teenistuse juhataja Taivo Kivimäe lisas, et nemad on valmis tegema koostööd analoogselt Kõrgessaare vallavalitsusega (Hiiumaa) tehtavale koostööle tuletornide avamisel külastajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles