Illegaalide tagasisaatmine Venemaale kiireneb

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeerlane paigutati enne Eestist välja saatmist kinnipidamiskeskusesse.
Nigeerlane paigutati enne Eestist välja saatmist kinnipidamiskeskusesse. Foto: Liis Treimann

Valitsus kiitis heaks Eesti-Venemaa tagasivõtulepingu rakendusprotokolli, mis kiirendab illegaalide tagasisaatmist Venemaale.

Selle tulemusel peaks illegaalide tagasisaatmise menetlus muutuma kiiremaks. Näiteks peab teine riik vastama 25 tööpäeva jooksul kodaniku tagasisaatmise taotlusele.

Protokolli aluseks on 25. mail 2006 Euroopa Ühenduse ja Venemaa vahel sõlmitud tagasivõtuleping, mis jõustus koos viisalihtsustuslepinguga 1. juunil 2007. aastal.

«Sisu on selles, et tuleb võtta tagasi kas oma kodanikud, kes on illegaalselt teisele poolele liikunud, aga ka kolmandate riikide kodanikud, kes on kas Euroopa Liidu või Venemaa territooriumi kasutanud, et teise riiki tulla,» selgitas välisminister Urmas Paet.

Lepingu järgi pidid kõik Euroopa riigid Venemaaga veel eraldi omavahelised lepingud sõlmima, kus detailid täpsustatakse. Nüüd on kolm aastat kestnud läbirääkimised lõppenud ja protokoll kirjutatakse Venemaaga alla järgmise nädala algul.

Eelmisel aastal registreeriti 111 ebaseaduslikku piiriületuse juhtumit, kinni peeti 169 ebaseaduslikku piiriületajat. Tegelikult on valdav osa neist siiski tahtmatult toime pandud, enamasti Peipsi järvel kalastamisel või navigeerimisvea tõttu. «Kõigist neist 111 juhtumist tuvastati viis, mis olid ebaseadusliku sisserände eesmärgil ehk tahtlik piiriületus,» sõnas Paet.

«Samas on varasemate aastatega võrreldes suurenenud nende Vene kodanike arv Eestis, kes on riiki tulnud küll seaduslikult ehk kehtiva viisaga, aga siis rikkunud reegleid – jäänud kauemaks, kui viisa lubab või siis kasutanud viisat teisel eesmärgil, kui seda taotleti,» rääkis Paet. Kokku saadeti Vene kodanikke Eestist mullu välja viisarežiimi rikkumiste tõttu 17 juhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles