Ajaloomuuseum korjas Rosenbergi materjalid näitusesaalist ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloomuuseumi ekspositsiooniosa, kus räägitakse Eesti maailmakuulsustest. Pildil vitriin, mille sisu Alfred Rosenbergi tõttu muudeti.
Ajaloomuuseumi ekspositsiooniosa, kus räägitakse Eesti maailmakuulsustest. Pildil vitriin, mille sisu Alfred Rosenbergi tõttu muudeti. Foto: Peeter Langovits

Täna hommikul korjati Pikal tänaval Suurgildi hoone näitusesaalist ära natsikurjategija Alfred Rosenbergiga seotud materjalid.


Niisuguse korralduse andis muuseumile kultuuriministeerium, kelle poole olid pöördunud Eesti juudi kogukonna esindajad, kes olid häiritud sellest, et muuseumi väljapanek sisaldas infot Tallinnas sündinud natsikurjategija kohta.

Ühest vitriinkapist eemaldati saksakeelne raamat, mis oli avatud kohast, kus oli Rosenbergi pilt. Samuti kadus puuteekraaniga infotulbalt Rosenbergi käsitlev materjal, kus oli muuhulgas kirjas ka see, et tegemist oli surma mõistetud natsikurjategijaga

Suurgildi hoone administraatori Aime Tahvoneni sõnul Rosenbergi asemele mingeid uusi eksponaate ei toodud, senine ekspositsioon paigutati lihtsalt pisut ümber. Administraatori sõnul ei olnud Rosenbergi eksponeerimine külastajatele probleemiks ning keegi sel teemal ühtki kaebust ei esitanud.

«Veel täna hommikul helistas üks õpetaja ja ütles, et ka tema on siin muuseumis käinud ning ka Rosenbergi puudutava ekspositsiooniga tutvunud. Ta rääkis, et ta luges seda ja siis läks edasi ja luges järgmist asja ja unustas samas Rosenbergi ära. Ta arvas, et see Rosenberg pole üldse nii oluline tegelane ja praegu on lihtsalt sääsest elevant tehtud,» rääkis administraator.

Rosenbergi pildiga raamatu asemel on vitriinis nüüd üks noodiraamat. Samas vitriinkapis on ka näiteks Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Aleksius II sau, mida ta kasutas ajal, kui ta oli Eestis metropoliit. Samuti loodusteadlase Karl Ernst von Baeri herbaarlehtede kogust pärinev herbaarleht emajuure ja selle õitega.

Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis ütles, et kedagi teist Rosenbergi asemel eksponeerima ei hakata. Selle peale, kas Rosenbergi mingil teisel kujul näidata, pole tema sõnul esialgu samuti mõeldud. «Praegu ei tule midagi asemele. Vitriin sätiti lihtsalt ümber,» ütles direktor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles