Tallinn võitis kohtuvaidluses AS Ühisteenuseid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Ühisteenused piletikontrollid tööhoos..
ASi Ühisteenused piletikontrollid tööhoos.. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna halduskohus jättis rahuldamata ASi Ühisteenused kaebuse seoses Tallinna


linna poolt piletikontrolliõiguse Ühisteenustelt äravõtmisega.

Tallinna linn lõpetas käesoleva aasta kevadel Ühisteenustega sõlmitud lepingu, mille alusel teostas Tallinna linnas piletikontrolli AS Ühisteenused, vahendas Raepress.

Lepingu lõpetamine tulenes riigikohtu otsusest, millega tunnistati kehtetuks piletikontrolli eraõiguslikule isikule üleandmist võimaldavad ühistranspordiseaduse sätted.

Ühisteenused vaidlustasid lepingu lõpetamise Tallinna halduskohtus leides, et neil on võimalik jätkata lepingu täitmist piiratud mahus.

Tallinna halduskohus asus tänases kohtuotsuse seisukohale, et lepingu lõpetamine ei riku Ühisteenuste ettevõtlusvabadust ja linna tegevus on seaduslik ja põhjendatud.

Halduskohus märkis, et lepingu erakorraline ülesütlemine linnavalitsuse poolt toimus mõistliku aja jooksul ja õiguspäraselt ning see oli tingimata vajalik ülekaaluka avaliku huvi raske kahjustamise vältimiseks.

Riigikohtu otsusest tulenevalt puudus linnavalitsusel lepingu lõpetamise või selle jätkamise otsustamiseks kaalutlusõigus klassikalises mõttes, sest haldusorgan ei tohi jätkata lepingust tulenevaid toiminguid pärast seda kui on jõustunud riigikohtu otsus, millega tunnistati põhiseadusevastaseks toimingute aluseks olnud üldakt.

Lisaks mõistis kohus Ühisteenustelt linna kasuks välja kakssada tuhat krooni kohtukulusid.

Riigikohtu üldkogu otsustas 16. mail 2008 tunnistada kehtetuks ühistranspordi seaduse sätted, mis nägid ette võimaluse delegeerida piletikontrolli teostamise õiguse eraõiguslikule juriidilisele isikule.

Riigikohus leidis, et süüteomenetluse ja sellega seonduva riigi karistusvõimu delegeerimine eraõiguslikule juriidilisele isikule on vastuolus põhiseadusega.

Tulenevalt riigikohtu otsusest lõpetas Tallinna linn Ühisteenustega sõlmitud piletikontrolliõiguse teostamise lepingu ning andis piletikontrolli teostamise õiguse üle munitsipaalpolitseile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles