Siseministeerium: kontroll rahvastikuregistri üle tõhustub

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeeriumi rahvastiku ja regionaalala asekantsler Kaia Sarnet (esiplaanil).
Siseministeeriumi rahvastiku ja regionaalala asekantsler Kaia Sarnet (esiplaanil). Foto: Peeter Langovits

Andmekaitse inspektsioon juhtis tähelepanu tõsiasjale, et mitmed ametnikud kasutavad tööks vajalikku rahvastikuregistrit isikliku huvi rahuldamiseks. Kontrolli teostava siseministeeriumi sõnul on rikkumiste arv kasvanud järjest tõhusama kontrollimise tõttu.

«Kindlasti ei tohi ametnikud teha isiklikest huvidest lähtuvaid päringuid,» ütles siseministeeriumi rahvastiku ja regionaalala asekantsler Kaia Sarnet. «Selliste päringute teostamisel võib ametnik jääda ilma registri kasutamise õigusest ning väärteo puhul järgneb karistus.»

Ta ütles, et siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakond on viimastel aastatel jätkuvalt tõhustanud järjepidevat kontrolli rahvastikuregistri andmete kasutamise üle.

«See omakorda on kasvatanud ka avastatud erinevate asutuste ametnike poolt toimepandud rikkumiste arvu,» lausus Sarnet.

Käesoleval aastal on läbi viidud 24 menetlust, millest 15 juhul oli tegemist rikkumisega. Hetkel on pooleli veel 7 menetlust. Rikkumiste hulgas on päringuid nii tuntud isikute kui ka sugulaste, tuttavate ja ülemuste andmete kohta.

«Asutustele, mille töötajad on registrisse teinud põhjendamatuid päringuid, on siseministeerium teinud ettekirjutusi ametnikele täiendava väljaõppe läbiviimiseks isikuandmete kaitse ja rahvastikuregistri andmete töötlemise alal,» seletas Sarnet.

Samuti on tehtud asutustele ettepanekuid ametniku juurdepääsuõiguste lõpetamiseks.

«Siseministeerium edastab kõikide läbiviidud menetluste tulemused andmekaitse inspektsioonile, kes siis vajadusel viib läbi konkreetse rikkuja suhtes väärteomenetluse,» ütles Sarnet. «Mõningatel juhtudel on asutused ise viinud rikkujate suhtes läbi distsiplinaarmenetlusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles