Uudelepp: Laari otsus IRLilt toetajaid ei röövi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Väino Silm / erakogu

Poliitikavaatleja Agu Uudelepa hinnangul jäävad Mart Laari valijad Isamaa ja Res Publica Liitu poolehoidjateks ka siis, kui nende iidol esimehe kohalt tagasi astub, sest Laar jätkab ju erakonna liikmena.

Kas võib praegusega öelda, et Mart Laari kolmas tulemine ebaõnnestus?

Mart Laari kolmas tulemine peaministriks ebaõnnestus juba 2007. aastal, kui ta ei saanud ei peaministriks ega isegi soovitud reaministrikohta.

Mart Laari kolmas tulemine erakonnajuhina aga õnnestus. IRL on 2007. aastast peale võimul olnud ning saanud oma platvormi ellu viia. Seega võiks öelda, et Laari tulemine oli partei jaoks õnnestumine, kuigi poliitiku enda jaoks jäi ideaalsest tulemusest puudu.

Samas ei saa ka väita, nagu oleks tulek Laaril isiklikus plaanis ebaõnnestunud, märtsivalimistel sai ta üle 9500 hääle ning seda väga tiheda konkurentsiga valimisringkonnas. Samuti on ta pikalt püsinud liitumisjärgsete valude käes vaevleva erakonna eesotsas ning viinud erakonna valitsusse.

Seega pigem võib Laari kolmandat tulemist pidada õnnestumiseks, enamikul erakonnajuhtidel pole sellist saavutustenimekirja ette näidata.

Kuidas mõjutab Laari taandumine tõenäosust, et Eesti poliitikamaastikule tekib uus erakond? Kas Laari-meelsed valijad leiavad nüüd enda jaoks sotsid või paremäärmuslased või jätavad üldse valimata?

Laari taandumine ei mõjuta olulisel määral uue erakonna teket ning valijad jäävad Laari juurde ka siis, kui ta ei ole erakonna esimees.

Tegemist on kogenud poliitikuga ja Laar mõistab, et endise Isamaaliidu ideaale on võimalik kõige paremini ellu viia IRLi koosseisus ja seda isegi siis, kui jäme ots on endiste Res Publica liikmete käes. IRLis saab vähemalt pool rehkendust tehtud, uuel erakonnal ei õnnestuks töövihikut väljagi võtta.

Kes võiks olla esimees, kes suudaks IRLi taas ühte liita?

Erakonnas ühtsuse saavutamine ei sõltu ainult esimehest, vaid meeskonnast, mis teda ümbritseb. Uus esimees peab suutma defineerida, mida tähendab konservatiivne poliitika 21. sajandi Eestis ja kuidas seda ellu viiakse.

Esmalt tuleb saavutada ühine strateegiline arusaam erakonna sees ning siis õnnestub ka valijatega suhtlemine paremini. Seda tööd ei saa teha üks inimene, ükskõik kui karismaatiline ta on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles