Kosmonaut Aleksei Leonov soovib Eestisse rajada taastuskeskuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmonautide kohtumine Ene Ergmaga.
Kosmonautide kohtumine Ene Ergmaga. Foto: Anna Penne / riigikogu kantselei

Vene kosmonaut Aleksei Leonov unistab kosmonautide taastuskeskuse ehitamisest Eestisse, sest tema arvates oleks rahvusvahelistele meeskondadele siin hea kosmoselendudest taastuda.

Leonov külastas Eestis observatooriumi, Põltsamaad, kus kunagi valmistati nõukogude kosmonautidele tuubitoitu, ning kohta Tartu lähedal, kuhu Leonovi arvates võiks tulla rahvusvaheline kosmonautide taastumiskeskus, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kosmonaut ütles, et kui sõlmitakse riikidevaheline kokkulepe, siis see on ideaalne koht ja seal saab üheksa kuud aastas hästi puhata, seda eriti pärast kosmoselendu, kui meeskond tuleb isoleerida, et nad oleks eemal kahjulikest mõjutajatest, kiirgusest ja kõigest sellisest.

Leonov rääkis, et selleks oli Venemaal kunagi väga hea puhkekeskus, mille ta ise asutas, kuid see lõpetas tegevuse.

Leonov usub, et kosmoselendude tulevik seisneb erinevate riikide koostöös, mitte võidujooksus ning ta näeb Eestit sobiva kohana lääne ja Venemaa vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles