Terras kiitis suurõppusel osalenud reservväelasi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reservväelaste kordusõppused Kuperjanovi pataljoni juures.
Reservväelaste kordusõppused Kuperjanovi pataljoni juures. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseväe Peastaabi ülem brigaadikindral Riho Terras hindas selleaastase suurima õppekogunemise tänasel õppuse lõpurivistusel kordaläinuks.

«Kaadrikaitseväelaste kiitused saatsid teid igal sammul, te saite hästi hakkama. See näitab, et teie peale saavad loota kõik Eesti inimesed, need, kes ise end relvaga kaitsta ei saa, ei oska või ei suuda,» kiitis brigaadikindral Terras kahenädalasel õppekogunemisel osalenuid.

«Eesti kaitseväele annate jõu ja tugevuse teie, Eesti sõdurid reservis, sõjaliselt välja õpetatud kodanikud, kes hädaohu korral teenistusse kutsutakse. Sõja võidab alati reserv, sest kaadrikaitseväelasi on ülekaaluka sõjamasina täiel võimsusel rakendamiseks ja vastase tagasi löömiseks alati liiga vähe.»

Brigaadikindral Terrase sõnul on õpekogunemisel osalenute kõrge protsent kindel tunnistus sellest, et riigikaitse süsteem toimib ja Eesti on kindlalt kaitstud. Ta lisas, et õppekogunemistest on saamas ajateenistusele järgneva reservteenistuse loomulik osa. «Ajateenistuses õpitu oli hästi meeles ja ajateenistuses kokku harjutatud relvavendade meeskonnad tegutsesid hästi või isegi eeskujulikult,» kiitis ta õppusel osalenuid.

Õppekogunemine algas reservväelaste jaoks 4. septembril ja kaks nädalat kestnud õppekogunemise eesmärgiks oli värskendada reservväelaste teadmisi ning harjutada õppekogunemisel osalevate üksuste koostööd.

Õppekogunemise esimesel nädalal tuletasid õpitut meelde reservohvitserid, allohvitserid ja spetsialistid, teisel nädalal liitus õppusega ka reakoosseis, kellega siirduti juba mitmeks päevaks väljaõppealadele, mille finaaliks oli 14.-16. septembril koostegevusõppus Võru ja Põlvamaal. Kokku osales õppusel üle 2000 reservväelase, kaadrikaitseväelase, kaitseliitlase ja ametniku.

Õppusel osalesid reserv- ja kaadrikaitseväelased Lõuna ja Põhja Kaitseringkonnast, lisaks teenistujad, Lõuna Kaitseringkonna Kaitseliidu Malevate kaadrikaitseliitlased ja vabatahtlikud.

Õppusel osalenud kaadrikaitseväelased kiitsid reservväelasi kui motiveeritud ja taibukaid sõdureid, kellele varemõpitu kiiresti meelde tuli. Kaitsevägi tunnustas reservväelasi eeskujuliku teenistuse eest lisaks kiidusõnadele hinnaliste kingituste ja tänukirjadega. Mitmed reservväelasi ülendati auastmes.

Kuu aja jooksul laekub reservväelaste pangakontole ka vastavalt õppekogunemisel täidetud ametikohajärgne teenistustasu.

Kaitsevägi tänab reservväelaste lähedasi, tööandjaid ja Võru- ning Põlvamaa kohalikke elanikke mõistva suhtumise eest, mis teeb võimalikuks reservväelaste õppekogunemisel osalemise ja harjutamise meie omal maal.

2011. aastal kutsutakse õppekogunemisele kokku üle 5000 reservväelase. Reservväelastele teatakse nende kutsumisest õppekogunemisele ette vähemalt 120 päeva ning vastavalt seadusele on tööandja kohustatud töötaja õppekogunemise ajaks töölt vabastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles