Liit: kui õpetajate palka ei tõsteta, tuleb üle vaadata tööaeg

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate palgatõusu teemaline meeleavaldus Tallinnas 5. septembril.
Õpetajate palgatõusu teemaline meeleavaldus Tallinnas 5. septembril. Foto: Priit Simson

Kui valitsus ei leia võimalust õpetajate palka tõsta, tuleb kiiresti üle vaadata õpetajate tööaeg, leiab Eesti Õpetajate Liidu juhatuse esinaine Margit Timakov.

Timakov rääkis Vikerhommikus, et valitsuse taktika on praegu selline, et paljudes valdkondades lisaraha ei ole ega tule, ent kui valitsus nimetab head haridust oma prioriteediks, tekib küsimus, kuidas saab midagi esmatähtsaks pidada, sinna midagi rohkemat panustamata, vahendab ERR Uudised.

«Ei saa ju öelda, et väärtustame õpetajakutset ilma õpetajata, et õpetajaamet on küll väärtustatud, aga õpetaja peaks ilma arvestatava palgata toime tulema,» märkis Timakov.

«Soovime leida koostöös lahendust, et kui raha pole, kas on võimalik muul moel, ilma kiiresti koole kinni panemata leida võimalusi selleks, et õpetaja saaks vääriliselt ära elada.»

Täna kohtuvad eelarveläbirääkimisteks valitsuskomisjoni, linnade liidu ja maaomavalitsuste liidu esindajad. Kohtumisel tuleb muu hulgas kõne alla ka õpetajate palk.

Tänavu on riigieelarves kohalikele omavalitsustele haridustoetusteks eraldatud 200,9 miljonit eurot, sealhulgas kate õpetajate palkadeks 169,98 miljonit eurot. Omavalitsusliitude info kohaselt jääb tuleva aasta riigieelarves õpetajate palkadeks kavandatava summa samaks.

Eesti Linnade Liidu tegevjuhi Jüri Võigemasti sõnul on kõik linnad ja vallad kinni pidanud riigi kinnitatud õpetajate ametijärkudele vastavatest palgamääradest ning maksnud töötasu vastavalt riigi kehtestatud reeglitele. Kohalikud omavalitsused saavad õpetajatele maksta palka selles ulatuses, mis riigieelarvest eraldatakse. Kõrgema palga maksmiseks peab olema riigieelarvest eraldatud täiendav kate, lisas Võigemast.

Kohalikud omavalitsused on eelarveläbirääkimistel esitanud seisukoha, et majanduskriisist väljumise palgapoliitika arutelus ei saa piirduda kitsa lähenemisega, vaid tuleb arvestada kõigi valdkondadega, sealhulgas lasteaia pedagoogide, raamatukogutöötajate, sotsiaal- ja noorsootöötajate ning kõik teised töötajate gruppide palgatingimustega.

Samaks ajaks, mil toimub riigi ja omavalitsusliitude esindajate kohtumine, algusega kell 16 on Tallinnas raadiomaja juures plaanitud järjekordne pikett õpetajate palganõudmiste toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles