Aaviksoo: õpetajate palgatõusuks raha pole

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Tallinnas pikett õpetajate palganõudmiste toetuseks.

Piketile oli tulnud paarsada inimest, Postimehe reporteri hinnangul võis õpetajaid olla sadakond.

«Mina olen siin selleks, et näidata oma meelsust, kuna õpetajad saavad liiga vähe palka,» ütles Tallinna Ülikoolis lasteaiaõpetaja erialal õppiv tudeng Ivi Tepp. «Nende tööd hinnatakse vähe ja see ei lase hariduse kvaliteedil paraneda. Meil lähevad head õpetajad välismaale ära.»

Tepi sõnul polnud tema erialavalikul palk siiski määrav. «Mul polnud aimugi, mis palka hakkan saama, kui läksin õppima,» ütles ta.

Tepi hinnangul on meeleavaldusest kindlasti kasu. «Tulevad uued meeleavaldused, rahvas mõtleb selle peale rohkem, uudis levib ja mina loodan, et asi läheb streigini välja,» prognoosis ta.

Tepp ütles, et rahuldav oleks Eesti keskmine palk. «Mina ei tea ühtegi õpetajat, kes saaks keskmist palka,» nentis Tepp.

Tallinnas ühes kutsekoolis õpetajana töötav Kairi Orav ütles, et rahuldav oleks 1000 eurone kuupalk.

«Meie kooli õpetajad saavad 500 eurot palka,» oli Orav nördinud oma kooli pärast. «Ma olen kakskümmend aastat olnud õpetaja ja ma ei saa isegi seda palka, mida saavad nooremõpetajad. Palgad on isegi Tallinna piires väga erinevad.»

Koolijuhtide nimel võttis sõna Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur, kes ütles, et õpetajad peavadki nõudma seda, mida nad väärivad. Agur lisas, et on naeruväärne, et õpetajaid hoiab koolis vaid missioonitunne.

Aguri arvates võiks õpetajate palk olla vähemalt kahekordne. Lisaks Agurile võtsid piketil sõna teisedki inimesed.

Raadiomajas toimunud läbirääkimistelt tulnud haridusminister Jaak Aaviksoo piketile ei läinud, kuid enne autosse istumist ütles ta, et palgatõusuks raha pole.

«Raha on niipalju kui on, rohkem raha praegu pole. Kahjuks avalikus sektoris ei saa palka tõsta,» ütles ta ning istus autosse.

«Mul on ministri pärast häbi,» ütles Tallinna Laagna Gümnaasiumi ajalooõpetaja Viktoria Seppenen, viidates sellele, et Aaviksoo meeleavaldajatele midagi ütlemata autosse istus ja minema sõitis. «Ta vist kardab.»

Seppeneni sõnul võiks õpetaja saada kätte vähemalt tuhat eurot. «Praegu olen osalise koormusega ja saan kätte 373 eurot ja mul on väike laps,» rääkis Seppenen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles