BNS: vangis istuv roolijoodik tunnistas end Pae tänava pommimeheks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa.
Märt Ringmaa. Foto: Peeter Langovits.

Viru vanglas istuv roolijoodik saatis Harju maakohtule kirja, milles ta võtab kõikide Märt Ringmaale süüks pandud pommiplahvatuste korraldamise enda peale.


BNSi andmetel märkis eestlasest kinnipeetav kohtule tehtud avalduses, et tema ise ongi tegelikult «Pae tänava pommimees», mitte Ringmaa.

Samas ei lasku vang oma avalduses üksikasjadesse ega esita ka ühtegi tõendit, mis tema väiteid kinnitaksid.

Ringmaa protsessi juhtiv kohtunik Katre Poljakova möönis BNSile, et selline avaldus kohtule posti teel tõesti saabus.

«Kohus kujundab oma arvamuse selle avalduse kohta pärast kohtumenetluse poolte seisukohtade ärakuulamist,» märkis Poljakova. Juhtiv riigiprokurör Margus Kurm ütles BNS-ile, et maakohtule saadetud avalduse kohta esitab riigiprokuratuur oma seisukoha järgmisel kohtuistungil.

«Samas võime öelda, et avalduse teinud mees on prokuratuurile teada, kuna ta on korduvalt kaevanud tema suhtes kriminaalmenetluse läbiviinud uurijate ja prokuröri peale,» ütles Kurm.

Kurmi sõnul lõpetas mees ühe oma varasematest avaldustest lausega: «Kui soovite, siis olen mina Osama bin Ladeni käsutäitja Baltimaades, Pae tänava pommipanija, pronkssõduri mässu autor.»

«Arvestades väite üldsõnalisust ja konteksti, ei ole see käsitletav tõsiselt võetava ülestunnistusena,» kinnitas Kurm.

Süüdistuse kohaselt korraldas Ringmaa (70) aastatel 1998-2005 kokku 11 plahvatust, milles hukkus seitse ja sai vigastada kuus inimest.

Plahvatused tekitasid varalist kahju üle seitsme miljoni krooni. Kaks plahvatust jäid katsestaadiumisse, kuna lõhkeseadeldised ei plahvatanud.

Ringmaad süüdistatakse ka pensioniametile valeandmetega tööraamatu esitamises, mille alusel maksti talle 2001. aasta maist kuni 2005. aasta novembrini alusetult vanaduspensioni kokku 20 255 krooni.

Ringmaa on tunnistanud end süüdi vaid võltsitud tööraamatu põhjal alusetult pensioni võtmises, kuid eitanud kõiki plahvatustega seotud süüdistusi.

Ringmaa protsess jätkub 5. jaanuaril kohtuvaidlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles