Kohus selgitas välja Reiljani kohtusaaga kõlariskandaali tagamaad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Sild, Villu Reiljan ja Aivo Pärn.
Tarmo Sild, Villu Reiljan ja Aivo Pärn. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus on välja selgitanud põhjused, miks Villu Reiljani, Tarmo Silla ja Aivo Pärna üle 5. detsembril 2008 peetud kohtuistungil kuulatud helisalvestised kostusid kohtusaali ukse kohal koridoris olevasse kõlarisse.

Kohtusaalis toimunu jõuab kohtukoridori vaid sellel juhul, kui kohtusaalis olev võimendi ja kohtukoridoris olev kõlar on sisse lülitatud.

Audioseadmete ülevaatamisel tuvastati, et lisaks heli võimendamiseks kohtusaali kõlaritesse ettenähtud kanalile, oli sisse lülitatud ka kanal kohtusaali ukse taha paigaldatud kõlarisse.

Turvasalvestuste ülevaatamisel selgus, et riigiprokurör Triin Bergmann tõusis kolmel korral oma laua tagant ja lülitas midagi võimendis. Pärast prokuröri viimast lülitust hakati kuulama helisalvestisi.

Mõnikümmend sekundit pärast seda, kui saalis hakkas kõlama helisalvestis, keeras saali ukse taga oleva kõlari helitugevuse reguleerimise nuppu koridoris olnud meesterahvas, kes on kohtu pressiesindaja sõnul telekanali TV3 operaator.

Kohe hakkasid saali ukse taga olevad TV3 ja Kanal 2 operaatorid seda kõlarit ka filmima.

«Tehniline ülevaatus näitab, et fuajee kõlarit saab sisse ja välja lülitada ainult võimendi vastavast klahvist ja hääle valjuks keerata kõlaril olevast nupust. Videosalvestusest on näha, et fuajees olevat kõlarit ei puudutanud keegi enne TV 3 operaatorit,» leidis kohus.

Enne helisalvestiste ettemängimist kohtu ukse taha kõlarisse istungisaalis toimunu ei kostnud.

«Ajakirjanduses kõlanud väited istungil kuulatud helisalvestiste transleerumisest «kõigis kohtusaalides» ja «kohtumaja ees tänaval» on ekslikud,» teatas maakohtu pressiesindaja.

«Selleks, et taoline kahetsusväärne olukord enam ei korduks, peab kohus korraldama kohtusaalis helisalvestise kuulamise nii, et see toimuks ainult kohtu infosüsteeme haldava registrite ja infosüsteemide keskuse IT-spetsialisti juuresolekul ning kohus loodab, et kohtu ruumides viibivad meedia esindajad ei puutu kohtu tehnilisi seadmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles