Politsei: piraatfaili allalaadija võib muutuda levitajaks

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatlus
Piraatlus Foto: SCANPIX

Kriminaalpolitseiosakonna juhtivkriminaalametniku Anu Baumi sõnul räägivad nad noortele küll veebipiraatlusest, kuid tähelepanu on suunatud isikutele, kelle eesmärgiks on piraatlusest varalise kasu saamine.

Baumi sõnul on noortega kohtudes ja internetist rääkides alati üheks teemaks internetist andmete ilma autori loata üles- ja allalaadimine. Samas möönis Baum, et politsei peatähelepanu on siiski suunatud isikutele, kelle internetipiraatluse eesmärgiks on varalise kasu saamine.

«Ehk siis nendele, kelle tegevus omab ärilist eesmärki,» selgitas ta. «Kui ei oleks levitajaid, siis ei oleks ka teatud arvul kodanikel võimalik neid alla laadida.»

Baumi sõnul peab veebist filme, mänge või seriaale allalaadiv inimene arvestama mitmete riskidega – näiteks pole haruldane, et soovitud filmi nime taha peidab ennast mõni hoopis ebasoovitava sisuga fail või võib koos tõmmatuga arvutisse jõuda ka mõned «soovimatud külalised».

Lisaks saab politsei sellise tegevuse puhul alustada menetlust.

Baum rõhutas, et kui filmide/mängude allalaadimiseks kasutatakse torrent -faile, siis samaaegselt failide allalaadimisega toimub sellesama faili jagamine teistele soovijatele, mis tegelikult on juba piraatkoopia valmistamine levitamise eesmärgil.

See aga tähendab, et isikut, kes on erinevaid faile internetti üles laadinud levitamise eesmärgil, on võimalik kriminaalkorras vastutusele võtta piraatkoopia valmistamise eest levitamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles