Vabaduse väljakult leiti haruldane kuldsõrmus

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljaku arheoloogiliste kaevamiste käigus leitud haruldane sõrmus.
Vabaduse väljaku arheoloogiliste kaevamiste käigus leitud haruldane sõrmus. Foto: Andrus Rumm

Vabaduse väljaku arheoloogiliste kaevamiste käigus leiti haruldane 17. sajandist pärit kullast pitsatsõrmus, mis teaduri hinnangul võis sinna sattuda läbi käimlasisu tühjendamise.


Tallinna ülikooli ajaloo instituudi arheoloogia instituudi teaduri Erki Russowi sõnul on taolise sõrmuse leidmine haruldane asi.

Ta märkis, et ka selle väljatulemine Vabaduse platsi alt on ebatavaline. Russow ütles, et üldjuhul võib sõrmuseid leida kalmistutelt, kus see koos omanikuga maeti või siis näiteks kloostri või linnuse kaevamistel, kus elas omaaegne eliit.

Praeguse Vabaduse väljaku näol oli aga 17. sajandil tegu eeslinnaga. Teaduri sõnul võis sõrmus sattuda Vabaduse väljaku alale käimlasisu viimisel eeslinna alale.

Tänu sõrmuse pitsatil kujutatud vapile õnnestus uurijatel tuvastada ka suguvõsa, kellele sõrmus kuulus ning tegu on Norrast pärit Baggehufwudtite suguvõsaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles