TALO nõuab haritlaste töötasu alammäära tõstmist

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teenistujate ametiliitude keskorganisatsioon TALO nõuab liikmesliitude kõrgharidusega ja täistööajaga töötajate töötasu alammäära võrdsustamist pedagoogide töötasu alammääraga.


Kolmapäeval jätkab TALO maikuus vabariigi valitsuse ja teiste tööandjate volitatud esindajatega alustatud üleriigilisi läbirääkimisi haritlaste töötasu alammäära, töötasupoliitika ja sotsiaalsete tagatiste teemal.

TALO soovib taastada 1998. aastal aktsepteeritud ja seni kehtinud üldise põhimõtte, mille kohaselt TALO liikmesliitude kõrgharidusega, täistööajaga töötajate töötasu/palga alammäär on võrdsustatud pedagoogide töötasu alammääraga ja seda tõstetakse proportsionaalselt.

Teiseks soovitakse tagada kõrgharidust nõudval ametikohal täistööajaga töötava TALO liikmeskonna töötasu alammääraks 2014. aastaks prognoositav üleriigiline keskmine töötasu.

Eesmärgi saavutamiseks lepitakse kokku ajakava ja finantseerimise üldised põhimõtted. Esmaselt tuleks taastada masuga kaasnenud töötasu/palga vähenduste eelne tase, millele lisanduks tarbijahinna tõusu tasakaalustav kasvik.

Kolmandaks tuleks saavutada samalaadse töö tegijatele töötasu alammäära võrdsustumine sektorite lõikes, regiooniti ning erinevate haldusalluvuste ja omandisuhetega institutsioonides.

TALO hinnangul on liikmeskonda kuuluvate teatrite, kontsertasutuste, muuseumide, raamatukogude, huvihariduse ja treenerite, meditsiini jt sektorite kvalifitseeritud ja pikaajalise töökogemusega töötajad olnud aastaid alamakstud.

Madala töötasu tasemega jäädakse alla isegi lihttöödel tegutsejatele. See on paljusid kultuurisektori töötajaid sundinud vahetama elukutset või otsima tasuvamat sissetulekut välismaal.

Probleeme tekitab ka valitsuse seisukoht, millega eirati 1998. aastast kehtinud üldist läbirääkimiste põhimõtet - kultuuri ja hariduse valdkonna töötasu alammäär ning kokkulepitav kasvik on võrdne.

Viimaste läbirääkimiste tulemusena on pedagoogide töötasu kasvanud kiiremini ja nii ületab juba nooremõpetaja töötasu kogemustega kultuuritöötajate alustaseme ligi kolmetestkümne protsendi võrra.

TALO toetab pedagoogide ja teiste sektorite töötajate töötasu kasvu, kuid peab kultuuritöötajate töötasu suhtelist langust põhjendamatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles