Mihkelson: Eesti vaatleja sattus Gruusias tule alla

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto majast Tshinvalis 10. detsembril, millest 4 kilomeetri kaugusel toimus AFP andmeil Lõuna-Osseetia mässuliste relvastatud rünnak OSCE patrullautole.
Foto majast Tshinvalis 10. detsembril, millest 4 kilomeetri kaugusel toimus AFP andmeil Lõuna-Osseetia mässuliste relvastatud rünnak OSCE patrullautole. Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni teatel sattus täna pärastlõunal Gruusias tule alla OSCE patrullauto, mille roolis oli Eesti vaatleja.

Gruusia poolt kontrollitaval territooriumil Tshinvalist 4 kilomeetrit lõunas avati ootamatult tuli OSCE patrullauto pihta, kirjutas Mihkelson oma blogis.

«Ründajaid oli esialgsetel andmetel kaks, kes kalašnikovidest avasid otsesihtimisega tule OSCE soomustatud maastikuauto pihta. Olgugi, et masinalt leiti hiljem üle kümne kuuliaugu, keegi autos viibinutest viga ei saanud,» vahendas poliitik.

Sündmuspaik asus umbes poole kilomeetri kaugusel administratiivpiirist Gruusia valitsuse kontrollitaval alal, kirjeldas Mihkelson.

Kes võisid olla ründajad, seda täpsustatakse, kirjutas poliitik oma blogis.

«Kogu see lugu on kinnituseks, et nii OSCE kui ka Euroopa Liit peaksid oma missioone Gruusias tugevdama, et ära hoida uue võimaliku konflikti puhkemise. Ühtlasi peaksid nii Brüssel (EL) kui Viin (OSCE) nõudma Moskvalt võetud kohustuste täitmist ehk siis rahvusvaheliste vaatlejate lubamist Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse,» kirjutas Mihkelson.

Marko Mihkelson ütles Postimees.ee'le, et mõistetavatel põhjustel ei saa tema Eesti vaatleja nime avaldada, kuna see on OSCE esinduse otsustada. 

OSCE Gruusia missiooni ülem suursaadik Terhi Hakala mõistis tundmatute isikute rünnaku vaatlejate autole Kvemo Hvithi külas teravalt hukka.

Ta rõhutas, et vaatlejad olid relvastamata ning autol oli selgelt näha OSCE täheühend.

Gruusia telekanalite andmeil oli autos kolm OSCE vaatlejat, vahendas Interfax. Nende andmeil tehti patrullauto pihta viis lasku, kuid ükski vaatleja ei saanud vigastada, sest kuulid ei suutnud soomustatud auto keret ega klaase läbistada. Teleuudistes näidati vaatlejate autot, millel paistsid selgelt kuulijäljed.

AFP andmeil olid ründajateks Lõuna-Osseetia mässulised. Lõuna-Osseetia separatistide asekaitseministri sõnul pole neil tulistamisega mingit seost, vahendas Interfax.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles