Valitsus TALOle: palgatõusuks raha pole

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Valitsusdelegatsioon andis täna teenistujate ametiliitude keskorganisatsioonile TALO teada, et palgatõusuks riigieelarves vahendeid pole ja otsida tuleb teistsuguseid võimalusi.

TALO nõuab liikmesliitude kõrgharidusega ja täistööajaga töötajate töötasu alammäära võrdsustamist pedagoogide töötasu alammääraga.

Valitsusdelegatsioon selgitas, et riigi tulubaasi praeguses seisus pole võimalik leida lisavahendeid palkade tõusuks 2012. aastal. Samas võib riigiasutuse juht esitada ettepaneku palgafondi suurendamiseks asutuse eelarve piires.

TALO juhatuse esimees Ago Tuuling ütles Postimehele, et läbirääkimised kulgesid kaunis raskelt, kuid tema sõnul oli seda ka ette arvata, sest majandusolukord on prognoosimatu ja keegi ei julge lubadusi välja anda.

«Kõik mõistavad, et otstarbekas oleks juurde anda ressursse, kuid valitsusest öeldi, et kuna riigieelarve on prognoositud defitsiiti, siis ei näe nad ühelegi sektorile täiendavaid vahendeid,» sõnas Tuuling.

Tuulingu väitel ütlesid ministeeriumi esindajad, et palka saaks tõsta oma teenitud vahendite arvelt või läbi koondamiste.

Tuuling rõhutas aga, et kõik asutused ei saa ise raha juurde teenida. Koondamiste idee heitis ta samuti kohe kõrvale.

«Oli ette teada, et see vastus tuleb. Kuid koondamistega ei saa nõustuda, sest tööjõuressursi olukord on niigi pingeline,» selgitas ta. «On kohti, kus inimesed ei saa haigeks jääda või dekreeti minna, sest asendajaid pole.»

Tuuling tõstis ka esile, et läbirääkimiste ajal kulus väga palju aega sellele, et jõuda selgusele, kes keda täpselt esindab ja kelle eest räägib.

Uuesti plaanitakse kohtuda novembris.

Valitsusdelegatsiooni koosseisus osalesid kohtumisel kultuuriminister Rein Lang  delegatsiooni juhina ja haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles