Reform koputab ka õpetajaks õppijate rahakotile

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kui praegu saavad pedagoogid töö kõrvalt avatud ülikoolis ametit õppida valdavalt tasuta, siis kõrgharidusreformi käigus kaob praegune toetusmudel ära. Lootus tasuta õppimisele siiski säilib.

Nimelt kritiseeris rahandusrahandusministeerium neile analüüsida saadetud kõrgharidusreformi eelnõu, leides, et see töötab vastu valitsuse tegevusprogrammile ehk ei lase suurendada elukestvas õppes osalemist.

Nende loogika oli lihtne – kui tasuta kõrghariduse saamiseks peab vaid õppima täismahus, ei saa vaesemad tööinimesed ülikooli tagasi tulla.

Haridusministeerium vastas seepeale, et tööinimesed käivad ülikoolis reeglina osakoormusega, mis aga tähendab ka praegu tasulist õpet. Samas tunnistas ministeerium, et selle juures on üks suurem erand, kus saab praegu tasuta õppida – õpetajakoolitus.

Mures õpetajate pärast

Nii Tallinna Ülikoolis noori pedagoogiks õpetav kasvatusteadlane Tiiu Kuurme kui Õpetajate Liidu juht Margit Timakov lugesid ministeeriumi vastusest välja, et seni tasuta olnud töö kõrvalt – näiteks avatud ülikoolis - õpetajaks õppimine võib muutuda tasuliseks.

Nende mõlema sõnul peaks aga õpetajakoolitus olema tasuta mis tasuta. «Lähtuda tuleb õpetaja toimetulekust nende vahenditega, mida riik praegu eraldab, ning on selge, et elamisväärset elu see ei taga,» rääkis Kuurme. «Õppemaksu jaoks kõrvale panna pole kindlasti võimalik.»

Tema väitel räägivad kasvatusteaduse magistriõppe sisseastumisvestlusel pea kõik, et suudavad tulla õppima vaid siis, kui neile on tagatud riigieelarveline koht.

Timakovi sõnul võiks tasemel õpetajakoolitus, mis eeldab ka korralikku konkurssi, kindlasti tasuta olla ning lausa teatud soodustustega. «Vajadusel kas või paariaastase töökohustusega koolis, et meil oleks ikka koolides õpetamas tublimatest tublimad,» leidis ta.

Saab kokkuleppel jätkata

Haridusministeeriumi kõrgharidusosakonna juhataja Mart Laidmetsa sõnul ei tasu esialgu muudatuse pärast üleliia muretseda.

Tema sõnul saavad õpetajad ka edaspidi töö kõrvalt poole koormusega tasuta ülikoolis käia, kui riik ja ülikool nii kokku lepivad või kõrgkool ise otsustab selleks raha leida.

Laidmetsa väitel on pedagoogiameti pidajatele poole koormusega tasuta õpetajaks õppimise võimaldamine praegugi erand, mis näitab lihtsalt selle elukutse väärtustamist, sest muudel erialadel peab samal moel õppimise eest maksma.

Tema hinnangul ei ole lähiaastatel märgata kiiret olukorra paranemist õpetajakaadri osas, mistõttu on riigi huvides jätkata taolist tasuta õpet. «Praeguses seisus - arvestades, et uued rakenduvad õppekavad jne - võib see ilmselt tõesti vajalik olla.»

Millisel kujul konkreetses ülikoolis osakoormusega õpetajaks õppimine jätkub, selgub Laidmetsa sõnul täpsemalt siis, kui kõrgkoolid sõlmivad riigiga tulemuslepingud ehk dokumendid, mis hakkavad asendama praegust riiklikku koolitustellimust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles