Lotman: lõhe kahe ajalookäsitluse vahel võib kesta kaua

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman.
Mihhail Lotman. Foto: Silja Kaigu

Semiootik Mihhail Lotmani hinnangul on mingil määral õigus nii neil, kes tähistavad vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva kui neil, kes tähistavad Tallinna vabastamise päeva. Lõhe kahe arusaamaga inimeste vahel võib tema hinnangul kesta kaua.

Täna tähistatakse Tallinnas Vabaduse väljakul vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva. Samal ajal tähistatakse pronkssõduri juures kaitseväe kalmistul Tallinna vabastamist punaväe poolt.

«Meil on demokraatlik riik ja igaüks valib selle, mis südamelähedane. Ma ei näe siin probleemi,» ütles semiootik Mihhail Lotman. «Need, kes tähistavad Tallinna vabastamist, mina ei saa seda teisiti nimetada kui jutumärkides, neil on hoopis teistsugused tunded ja need, kes tähistavad Tiefi valitsuse päeva, ei saa iialgi aru nendest, kes räägivad vabastamisest.»

«Nad ei taha üksteisest aru saada,» ütles Lotman. «Mingil määral on mõlemal õigus. Need oli keerulised ja traagilised sündmused, kuhu Eesti rahvas sattus mitte omal soovil. Tiefi valitsus oli meeleheitlik katse mingigi vabadus võita. Ma olen pigem nende poolt, kes tähistavad Tiefi valitsust.»

Lotmani hinnangul võib lõhe kahe arusaamaga inimeste vahel kesta kaua.

«Enne arvasime, et tuleb uus generatsioon, kes mõistab ajalugu nagu eestlased, aga see on illusioon,» ütles Lotman. «Me näeme kogu maailmas, et kolmanda-neljanda põlve sissesõitnud on isegi radikaalsemad kui esimesed.»

Ta lisas siiski, et ei ole midagi halba, kui on erinevad arusaamad. «Peaasi, et ei väljuks tsiviliseeritud käitumise mudelitest ja hetkel ma sellist ohtu ei näe,» ütles Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles