Galerii: Memento Liit tähistas vastupanuvõitluse päeva

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Vabaduse väljakul vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva tähistamine, kuhu tuli kohale alla saja pigem vanemaealise inimese. Kõne pidasid Eesti Memento Liidu esimees Enn Tarto ning peapiiskop Andres Põder.

«Igaüks võib Teises maailmasõjas langenuid mälestada, aga 22. septembril mingisugust vabastamist ei toimunud. Lihtsalt üks okupant asendus teisega,» rääkis Tarto, viidates samal ajal kaitseväe kalmistul toimuvale Tallinna vabastamise üritusele.

«Igaüks peab leidma omale selle päeva, aga jumalale tänu, et need on väga erinevates kohtades,» rääkis kohale tulnud Ann Eskel-Ustav. «Eks see häirib muidugi, et need üritused on samal päeval. Aga me ei saa seda ära keelata, sest elu on selline nagu ta on.»

Naine ei usu, et erinevad arusaamad ajaloost niipea kaoksid. «See võib kaduda võibolla nelja-viie-kuue põlvkonna pärast,» pakkus ta.

«Kultuuride vaheline arusaam vabadusest on erinev,» pakkus Tanel Tsirgu. Ta lisas, et tema jaoks on 22. september üks nendest päevadest, millal tuleb seda vabadust endale eriti mõtestada ja austada.

«Kui lugeda ajalugu, siis neid mehi, kes võitlesid, nende julgust, tahet, et Eesti saaks vabaks – seda tuleb kindlasti meeles pidada ja väga hinnata,» ütles Tsirgu.

Lisaks päevastele üritustele toimub täna õhtul kell 20 Vabaduse väljakul akadeemiliste organisatsioonide poolt korraldatud rahvaüritus vastupanu päeva tähistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles