Väidetav küüditaja: mu toimik suletakse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vana-Tartumaa 1949. aasta märtsiküüditamiste eest kohtu all olev kunagine operatiivvolinik Väino Pehk on kindel, et tema kriminaalasjas menetlus lõpetatakse.

Genotsiidis ja tsiviilelanikuvastases ründes süüdistatav Väino Pehk (83) ütles ERRi uudisteportaalile, et advokaadi sõnul kriminaalasi lõpetatakse seoses tema tervisliku seisundiga.

Lõuna ringkonnaprokuröri Anneli Hinto sõnul avaldatakse Pehkile tehtud terviseekspertiis järgmisel nädalal kohtus ning tema kriminaalasja edasise menetlemise otsustab kohus.

Kaitsepolitsei uurimismaterjalide järgi tegeles Pehk märtsiküüditamise ettevalmistamise käigus väljasaatmisele määratud 61 pere ehk 174 inimese andmete selgitamisega, mis olid väljasaatmise otsuse tegemise aluseks.

Süüdistuse kohaselt võttis Pehk ka ise operatiivgrupi juhina kinni ning toimetas Saadjärve vallas asuvasse kogumispunkti kolm perekonda ehk kokku üheksa inimest, kellest neli olid lapsed vanuses 3–7 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles