Tederi hinnangul vastab eesti õppekeelele üleminek põhiseadusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul vastab venekeelse õppega gümnaasiumide ülemineku eesti õppekeelele sätestava valitsuse määruse «Gümnaasiumi riiklik õppekava» uus redaktsioon põhiseadusele.

Õiguskantsler kinnitab oma vastuses MTÜ Vene Kool Eestis juhatusele, et uue sõnastusega määruse sätetest on selge, et eesti õppekeelt peavad vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses (PGS) esitatud ajagraafikule rakendama vaid need munitsipaalkoolid, mis pole saanud valitsuse luba muukeelseks õppeks.

Võimalus taotleda erandit eestikeelsest õppest on õiguskantsleri sõnul endiselt PGSis sätestatud. Selle sätte kohaselt annab loa muus keeles toimuvaks õppeks või kakskeelseks õppeks valitsus valla- või linnavolikogu taotluse alusel. Sellise ettepaneku teeb valla- või linnavolikogule kooli arengukavast lähtudes hoolekogu.

MTÜ Vene Kool Eestis viitas oma õiguskantslerile tehtud avalduses ka probleemile, et PGSi alusel eesti õppekeelest erandi saamiseks valitsusele esitatud taotluste menetlemise mehhanism jääb määramatuks ja otsuste tegemine venib.

Tederi sõnul on tõsi, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses ei ole sätteid, mis reguleeriks sellise loa andmise menetlust, sealhulgas aega, mille jooksul taotlustele tuleb vastata.

See ei tähenda tema hinnangul siiski, et valitsus on menetlustähtaja määramisel täiesti vaba. Nimelt seob valitsust õiguskantsleri kinnitusel menetlustähtaja määramisel hea halduse tava.

Tänavu veebruaris pöördus MTÜ Vene Kool Eestis õiguskantsleri poole, kuna leidis, et valitsuse määrus «Gümnaasiumi riiklik õppekava», mis sätestab venekeelse õppega gümnaasiumide ülemineku eesti õppekeelele, ei ole põhiseadusega kooskõlas.

Õiguskantsleri hinnangul ei olnud määruse kaks paragrahvi kooskõlas põhiseaduse ja PGSiga ning ta tegi haridus- ja teadusministeeriumile ettepaneku need ümber sõnastada.

Määruse uus redaktsioon jõustub sel reedel ning on õiguskantsleri hinnangul põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles