Narva kalmistul pandi toime ulatuslik hauarüüste

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed. Foto on illustratiivne.
Surnuaed. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Postimees

Narva Siivertsi kalmistul on toime pandud ulatuslik hauarüüste – kalmistu korrastamise ja hakkepuidu hankimise käigus on mitu ajaloolist hauda rasketehnikaga segamini sõidetud.

Sügavad traktorijäljed porises pinnases, puiduvirnad, katkisõidetud hauakivid ja hunnikutesse kuhjatud metallaiad – isegi metsatööde tippaja raielangil oleks selline pilt näide hoolimatusest, vahendab ERR Uudised.

Narvas avanes selline vaatepilt aga kalmistul, mis on küll hooletusse jäetud, ent kultuuriliselt väga tähtis. Mõned Narva ettevõtlikud inimesed on tulnud nimelt mõttele vana hävitada ja asemele ehitada täiesti uus surnuaed.

Narva Aleksandri koguduse õpetaja Villu Jürjo nimetas seda vandalismiks, mis tuleneb kultuuride konfliktist ja rõhutas, et kuigi Narvale on kalmistupindu vaja, hävitataks koos vana surnuaiaga ka mälestus sellest, et Narva on Eesti linn, kuhu on maetud eesti rahva esivanemad.

«Need inimesed, kes siin töötavad, nendel ei olnud mingeid pabereid ja üleeile me kutsusime ka politsei,» ütles Jürjo.

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles, et linnavalitsus pole seda tööd tellinud ja praeguseks on rüüsteks muutunud kalmistukorrastustööd, mida viis läbi Narva Linnaarenduse Sihtasutus, tema korraldusel seisma pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles