Padise väljakaevamistelt leiti ilmselt Liivi sõja aegne suurtükk

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Padise klooster.
Padise klooster. Foto: Toomas Huik / Postimees

Padise kloostri arheoloogilistele väljakaevamistele appi läinud Soraineni advokaadibüroo töötajad leidsid tõenäoliselt Liivi sõja aegse suurtüki.

Kui vana täpselt on Padise kloostri mulla alt välja tulnud toru, on veel vara öelda, sest relvaajaloo spetsialistid pole seda veel näha saanud, vahendab ERR Uudised.

Igal juhul on raud ajahambale väga hästi vastu pidanud, seda hoolimata üleelatud tulekahjust, millest annab tunnistust paksult külge kleepunud lubjakord. Suurtükke on Padise kloostri juurest leitud varemgi, kuid mitte 15.-16. sajandist pärinevaid.

«See ei ole väga üllatav, sest teada on, et Liivi sõja ajal ehitati klooster ümber kindluseks,» rääkis väljakaevamiste juhataja Villu Kadakas, kelle sõnul käis Padise kloostris pidev piiramine ja enda kaitsmine.

Esialgu peeti maa sees olevat rauast toru vanaks kanalisatsioonijäänuseks, tõde selgus pärast suurtüki maa seest kättesaamist.

Liivi sõja aegne suurtükk rändab aga restauraatorite käe alla ning inimesed saavad seda tulevikus imetleda Harjumaa muuseumis Keilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles